Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mlada kantautorica

'Veliki sam jugonostalgičar. Sanjam da se Beograd i Zagreb vole kao prije rata'

29.11.2018.
u 14:27

Beogradska glazbenica Bojana Vunturišević sutra će na Pozitivcu nastupiti s Editorsima, Nipplepeopleom i Jonathanom

Jedan od najvažnijih i najmasovnijih koncerata u regiji ove godine ima i te kako raskošan line-up, posebice ako se u obzir uzme da su na dosadašnjim Pozitivnim koncertima nastupali izvođači poput Josipe Lisac, Bajage & Instruktora, Dubioze kolektiv, Damira Urbana... Dvodnevni glazbeni događaj u subotu će zaključiti Hladno pivo, PipsChips&Videoclips, M.O.R.T. i Ischariotzcky, a sutra ga otvaraju Editorsi, dvojac iz Nipplepeoplea, Jonathan i Bojana Vunturišević. Mlada beogradska glazbenica, koju nazivaju i balkanskom Lorde, debitantica je 14. Pozitivca, a upravo zbog njezina nastupa, kojim će i promovirati svoj hvaljeni album “Daljine”, ovogodišnji repertoar je – jači no ikada.

Ironično-inteligentna lirika

Publici je Bojana Vunturišević poznata još iz vremena kada je bila članica benda Svi na pod. Što se pak tiče “solo Bojane”, ona se polako ali sigurno i suvereno probija na našu scenu. Hrvatska publika imala ju je priliku čuti na Ferragosto Jam festivalu, lani na Hvaru, na FoodFilm festivalu u Dubrovniku, u zagrebačkom Saxu, a proljetos i na Zagreb Beer Festivalu. Međutim, sutrašnji nastup na Pozitivcu svakako je najveći dosad.

– Sa svakim nastupom u Hrvatskoj fan-zona se povećavala pa se radujem što ću i na Pozitivnom koncertu ponovno vidjeti ljude koji nas prate, ali i što ću upoznati neke nove – govori Vunturišević.

Kritiku i publiku osvojila je pjesmom “Kese etikete” u kojoj, osim modernoga elektropop zvuka, pozornost plijeni i ironično-inteligentna lirika, koja je ujedno zaštitni znak Bojane Vunturišević. “Daljine” su, govori autorica, bolje primljene u Hrvatskoj nego u Srbiji, a zašto je tomu tako, glazbenica nije pretjerano analizirala.

– Činjenica je da u Hrvatskoj mnogo sviramo i meni je neizmjerno drago zbog toga. Još uvijek nisam anketirala ljude i ne znam kako su oni čuli za “Daljine”. Neki su mi rekli da im je YouTube sasvim slučajno pustio “Kese etikete” pa volim onda reći da je sreća na mojoj strani – govori Vunturišević. Pop je njezin osnovni izričaj koji koketira s elektrom, synthom i drugim podžanrovima, ali sama glazbenica nešto drugo vidi kao svoj zaštitni znak.

Pogledajte i galeriju nastupa Interpola na INmusicu:

1/12

– Ono što karakterizira “Daljine” moja je neposrednost i iskrenost u kontaktu s ljudima. Sve na albumu moje su osobne priče, trominutna svjedočenja o životu koji sam živjela dok sam stvarala album – govori Vunturišević. Kao vodilju u svome stvaralaštvu ističe – sebičnost.

– Želim da glazba koju stvaram ponajprije meni bude slušljiva. Volim stvarati ono što bih kod kuće slušala.

U tim trenucima ne razmišljam o publici, odnosno hoće li se njima to svidjeti ili ne, što će biti hit i hoće li nešto uopće biti hit. Stvaranje je moja potreba još od ranoga djetinjstva i u tome želim uživati – objašnjava Vunturišević.

Titula “balkanske Lorde” nije joj mrska jer i sama je cijeni i kao glazbenicu, i kao pjesnikinju. Međutim, dijapazon umjetnika čiji je utjecaj vidljiv u stvaralaštvu mlade Beograđanke puno je širi.

GALERIJA Titova vila, dvorac Inkey... Nekadašnja raskošna zdanja propala su! Evo kako sada izgledaju

1/39

Tako su njezinu katkad eklektičnom zvuku uvelike doprinijeli, ističe Vunturišević, domaći mainstram glazbenici uz koje je odrastala, klasična glazba koju je izučavala tijekom školovanja, ali i izvođači poput Grace Jones, Davida Bowieja, The Prodigy, Chemical Brothers, Massive Attack, Ibeyi, FKA Twigs, Møa...

Bijeg od ustaške ideologije

Bojana Vunturišević njeguje posebnu vezu sa Zagrebom i to ne krije. Tako je i na “Daljinama”, što je domaćoj publici posebno drago, pjesma “E 70” posvećena upravo hrvatskoj metropoli.

Veliki sam jugonostalgičar. Ideja da nekako povežem Beograd i Zagreb godinama me opsjedala. Iz Zagreba dolazi glazba na kojoj sam odrasla. Tu su se rodili neki moji jako bliski prijatelji. Godinama sam slušala priče, pogotovo od Vlade Divljana, kako su se glazbenici iz naša dva grada tijekom osamdesetih godina družili i radili. Sve mi se to čini kao jedna bajka koju bih voljela ispričati i nekim novim generacijama. Ova dva grada povezuje snažna ljubav, a ja samo u to vjerujem – govori Vunturišević. Za svoje obožavatelje već kuha nove glazbene poslastice, a posebno bi je usrećila suradnja i s nekim hrvatskim izvođačima.

– Nove su pjesme gotove. Radimo vrijedno, a početkom 2019. planiramo početi s promocijom drugoga albuma koji nosi naziv “Sama” – govori Vunturišević te dodaje kako bi, osim Ide Prester i Maxa Juričića, s kojima je suradnja bila i više nego plodonosna, voljela raditi i s Ivom Hajdićem iz Dječaka, za kojeg kaže da je ozbiljan pjesnik koji je najviše intrigira objavama na društvenim mrežama. Pozitivac počinje sutra u 19 sati u Domu sportova, a Vunturišević poziva sve željne “dobroga zezanja i pozitivnoga vajba”, čega neće nedostajati.

Kamo su nestale i što danas rade bivše prve dame TV-a u Hrvatskoj:

Komentara 195

DU
Deleted user
14:41 29.11.2018.

Hvala Hrvatskim vojnicima što su razbili omrznutu nam jugoslaviju

GU
General_U
14:50 29.11.2018.

Drugo ime za veliku srbiju je jugoslavija ...znaju hrvati koliko ih je koštala i koliko ih je ubijeno u ime te jugoslavoje gospojice ne hvala...

PR
protin
14:56 29.11.2018.

Nikad vise, pa ni tada

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije