Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Festival svjetskog kazališta

Veliki Ostermeier u Zagrebu postavio toliko zamornu predstavu da je publika bježala u pauzi

Thomas Aurin
03.05.2022.
u 10:58

Predstava Vernon Suboteks gostovala je na sceni HNK Zagreb, a ritam koji sve skupa tjera u dosadu iznenadio je kod redatelja poznatog po velikim ansambl-predstavama

Redatelj Thomas Ostermeier i berlinsko kazalište Schaubühne česti su gosti Festivala svjetskog kazališta pa mirno možemo reći da hrvatska kazališna publika dobro poznaje opus jednog od trenutačno najcjenjenijih svjetskih redatelja. U subotu je HNK Zagreb ugostio njegovo najnovije djelo, predstavu "Vernon Suboteks 1", nastalu po prvom dijelu trilogije (prevedene i na hrvatski jezik) cijenjene francuske spisateljice, redateljice, punk-muzičarke i filmašice Virginie Despentes.

Predstava, na koju je autora potaknuo glumac Joachim Meyerhoff, koji tumači naslovnu ulogu, traje dulje od četiri sata, a konačan je dojam da se Ostermeier baš i nije previše narežirao jer ritam je cijelo vrijeme isti: monolog nekog od likova, kratka suigra s Vernonom i zatim glazbeni broj... I tako, čini se, u nedogled.

U pokušaju da, baš kao i roman, a predstava je otprilike 40 posto prvog dijela romana, stvori fresku suvremenog francuskog društva, kroz koju se prelamaju dileme suvremenosti: o kapitalizmu, liberalizmu i desnici, bogatima i siromašnima, seksualnom i rodnom identitetu, predstava zapravo gubi svoju oštrinu, a baš na to kod ovog redatelja nismo navikli. Naslovni junak je, najjednostavnije rečeno, čovjek prošlog, mrtvog doba, vlasnik prodavaonice ploča koja propada pritisnuta digitalnim vremenima. On, nakon što neko vrijeme živi od potpora za nezaposlene, i rasprodajući imovinu, prvo gubi dom, da bi nakon perioda spavanja kod prijatelja i bivših ljubavnica doslovno postao beskućnik. Upravo je finale predstave, Vernonov monolog o tome kako je bilo prvi put ispružiti ruku i početi prositi na ulicama Pariza glumački vrhunac predstave, na kojem briljira Joachim Meyerhoff.

I baš zbog tog velikog glumačkog finala ostaje žal za mnogo moćnijom predstavom koju nudi ova priča. Naravno, vizualno je ona nadasve zanimljiva, od scenografije do videoprojekcija, uz odličan bend koji svira uživo i isto tako odlične glumce, ali uz praćenje titlova, koji dodatno ruše koncentraciju gledatelja čiji njemački jezik nije na razini praćenja ove priče, ostaje na formi koja nužno gledatelje tjera u zamor, čak i odustajanje, što je u gledalištu bilo vidljivo nakon pauze. I to je zapravo bilo (neugodno) iznenađenje kod redatelja koji se upravo radom na velikim ansambl-predstavama i velikim pričama upisao u povijest europskog teatra.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije