Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba u Beču

Veleposlanik Glunčić u Muzeju Gugging razgledao impresivnu izložbu fokusiranu na velikane hrvatske naive

Veleposlanik Glunčić i domaćini izložbe
Foto: Florian Müler Museum NÖ
1/3
18.09.2021.
u 13:06

Sjajnom suradnjom Muzeja Gugging i kolekcionarke Zdenke Infeld ljubitelji likovne umjetnosti imali su priliku u nešto više od tjedan dana uživati u izložbenom postavu koji daje zanimljiv pregled naivne umjetnosti od Pariza preko naših Hlebina do Marie Gugging. I to u razdoblju od 1930. do 2.000. godine.

“Naivna umjetnost iz zbirke infeld” naziv je impresivne izložbe naivne umjetnosti iz zbirke kolekcionarke Zdenke Infeld, porijeklom iz Hrvatske, otvorene 11. rujna u Muzeju Gugging u Donjoj Austriji, koja se zatvara u nedjelju 19. rujna prigodnom svečanošću i panel raspravom u kojoj gostuje, između ostalih, i direktorica Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti u Zagrebu Gabrijela Krmpotić Kos.

Ono što je već sada jasno je da se Gugging doista ima čime pohvaliti. Velebni izložbeni postav  kojeg čine 130 umjetničkih (remek) djela od kojih su čak njih oko 100 djela velikana hrvatske naivne umjetnosti poput Ivana Generalića, Ivana Rabuzina, Emerika Feješa, Drage Juraka, Franje Klopotana, Slavka Stolnika, Ivana Lackovića Croate, Krste Hegedušića, Mije Kovačića ...., te umjetnica Mare Puškarić Petras, Albine Kudeljnjak i Nade Švegović-Budaj, oduševio je brojne posjetitelje i privukao pozornost ne samo austrijske kulturno-umjetničke javnosti, nego i mnogo šire.

Sjajnom suradnjom Muzeja Gugging i kolekcionarke Zdenke Infeld ljubitelji likovne umjetnosti imali su priliku u nešto više od tjedan dana uživati u izložbenom postavu koji daje zanimljiv pregled naivne umjetnosti od Pariza preko naših Hlebina do Marie Gugging. I to u razdoblju od 1930. do 2.000. godine.U svakom slučaju izložba u Guggingu je još jedno međunarodno priznanje hrvatske naivne umjetnosti i umjetnika na čelu s Ivanom Generalićem, središnjom ličnosti Hlebinske škole, koji je podučavao većinu predstavnika tzv. druge generacije hrvatskih naivaca, a na koje, kao i na sve ostale umjetnike moramo biti više nego ponosni.

A ponosno na sve njih i ostale autore izložbe je bilo i hrvatsko izaslanstvo na čelu s veleposlanikom Republike Hrvatske u Austriji Danielom Glunčićem koje je također posjetilo muzej Gugging i u pratnji kolekcionarke Zdenke Infeld, umjetničkog direktora muzeja Johanna Feilachera i kustosice izložbe i voditeljice zbirke Infeld Yordanke Weiss razgledalo velebnu izložbu naivne umjetnosti iz zbirke Infeld, koja zasigurno spada u najveće zbirke te vrste umjetnosti u Europi.

Na kraju i nekoliko podataka iz povijesti zbirke obitelji Infeld. Umjetnine su sredinom 60-tih godina prošlog stoljeća počeli sakupljati Peter Infeld  i njegova majka Margaretha. Negdje 90-tih godina prošlog stoljeća Petar Infeld, s obzirom da mu je supruga bila Hrvatica, u samom središtu Dobrinja na otoku Krku otvorio je galeriju likovne umjetnosti. Kuću je tom prigodom obnovio u izvornom obliku, a interijer je proširen na više od 400 m2, te je tako galerija prerasla u dojmljiv Infeld Kulturni centar. Kada je Peter umro 2009. godine, njegova supruga Zdenka Infeld odlučila je nastaviti  obiteljsku tradiciju i sakupljačke aktivnosti. Tako se danas ne samo u Guggingu i Austriji nego i u Infeld Kulturnom centru u Dobrinju svake godine održavaju brojne zanimljive međunarodne izložbe slika i umjetnina. U svakom slučaju svake hvale vrijedna promocija Hrvatske i velikana hrvatske naive, za koji se zdušno brine kolekcionarka Zdenka Infeld.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije