Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Animirani film

Varaždin ulovljen sličicama na japanski način

vafi
Privatna arhiva
12.04.2012.
u 11:16

Od 12. do 15. travnja Varaždin je domaćin 3. međunarodnog festivala animiranog filma djece i mladih VAFI

Od 12. do 15. travnja Varaždin je domaćin 3. međunarodnog festivala animiranog filma djece i mladih VAFI. Festival se svečano otvara danas  u 18 sati u palači Herzer. Kako se radi o filmskom festivalu kojem je ove godine zemlja partner Japan, nema boljeg načina da počne upravo projekcijom filmova predsjednice žirija Sayoko Kinoshite.

–  Posebno smo ponosni što je ove godine na čelu žirija potpredsjednica Asife (Međunarodne asocijacije animiranog filma) Sayoko Kinoshita. Kinoshita je cijeli život posvetila promoviranju animacije kao umjetnosti.  Prikazat ćemo filmove koje je radila sa suprugom Renzom – istaknula je programska direktorica festivala Sandra Malenica. Nakon projekcije u palači Herzer u 19 sati na redu je otvaranje izložbe “Japanska kultura”.

Inače, program ovogodišnjeg VAFI-ja počeo je još u ponedjeljak, zanimljivom radionicom japanske animatorice Maye Yonesho, koja je okupila 15 mladih animatora. Yonesho je inače profesorica animacije, a pola godine posvećuje svom projektu “Daumenreise” (putovanje palcem) koje je prije šest godina počela u Austriji i kojim je do sada prošla 19 zemalja diljem svijeta.  Radionica u Varaždinu, u prostorijama Vanime, trideseta je po redu.

– Osnovna je ideja napraviti kratki film o posebnostima nekog grada ili mjesta. Svaki polaznik prvo nacrta 30 sličica na papiru. Nakon toga fotoaparatom, držeći svaku sličicu, palcem uslika fotografiju. Sve se te fotografije ubrzaju i nastaje kratka animacija koja postaje dio filmića – objasnila je Yonesho.  Radionicu će uz Mayu Yonesho na VAFI-ju održati i Dino Sato. Zadnjeg dana festivala, u nedjelju 15. travnja, s djecom će u palači Herzer crtati japanske likove.

U subotu ujutro pak, također u palači Herzer, bojice i flomastere u ruke moći će primiti sva djeca i očekuju ih dvije radionice od 10 sati.  U prvoj na temu "Spasi me" posvećenoj ovogodišnjoj humanitarnoj akciji za varaždinsku udrugu Spas djeca će crtati mačke i pse. Druga radionica "Napiši svoje ime”  posvećena je zemlji partneru festivala – Japanu, a zainteresirani će uz pomoć Sanje Železnjak te Ive i Željke Tkalec svoje ime napisati na – japanskom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije