Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Histrioni

Valentićeva 101. uloga u karijeri u “Maestrovoj smrti”

Maestrova smrt
Foto: Patrik Macek/Pixsell
15.02.2012.
u 15:26

Trojac Dolenčić, Valentić i Popović Volarić slažu se da im je bilo iznimno lijepo raditi na adaptaciji Marinkovićeva Kiklopa

Duško Valentić i Janko Popović Volarić premijerno izvode “Maestrovu smrt” u petak 17. veljače u Histrionskome domu. Tekst ulomka iz Marinkovićeva Kiklopa, kapitalnog djela domaće književnosti smještenog u Zagreb pred osvit Drugog svjetskog rata, dvojica su glumaca prilagodila za scenu uz pomoć redatelja Krešimira Dolenčića.

 – Zaljubljen sam u Kiklopa još od gimnazije i nisam mislio da ću se ikada upustiti u njegovu režiju. Duško je osebujan, neobičan Maestro – rekao je Dolenčić. Egzistencijalna tjeskoba obilježit će živote oca i sina, Maestra i Melkiora, kao i neostvarena ljubav koju gaje prema fatalnoj Vivijani. Kiklop je u režiji Koste Spaića premijerno izveden još u veljači 1976. godine kada je Melkiora izveo Rade Šerbedžija, a Kora Zvonimir Zoričić. Maestrova smrt, smatra profesorica i teatrologinja Mira Muhobarec, svojevrstan je hommage glumcu Dragi Meštroviću Foki i njegovoj ulozi koja je 38 godina ranije obilježila jedan od bitnih ulazaka u kazališnu umjetnost Duška Valentića kojemu je ovo 101. uloga u karijeri. Predstava je i prisjećanje na stogodišnjicu Marinkovićeva rođenja koja se obilježava iduće godine, istaknuo je Zlatko Vitez.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije