Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
esnaf

Uzbudljiva reinterpretacija tradicije i sevdaha

Universal Croatia
07.02.2022.
u 13:57

Album projekta Esnaf Amira Kazića objavljen je krajem prošle godine u izdanju Universal Croatia.

Projekt Esnaf, čiji je istoimeni album objavljen koncem prošle godine, još je jedna, ali prilično uzbudljiva i dobro riješena priča o mogućnostima suvremene reinterpretacije regionalnog folklora, ovom prilikom poglavito sevdaha. Velikim dijelom i zbog okupljenih profesionalaca, koji su uz redoviti staž na estradnoj sceni i sposobni muzičari, koji ovom prilikom s “Esnafom” daju oduška naklonosti tradicijskoj glazbi i starim napjevima zamotavši ih u visokoprofesionalan aranžmansko-svirački učinak.

Iako ste prednjeg čovjeka projekta i pjevača Amira Kazića više poznavali po estradnom profilu pod nadimkom Leo i po sličnosti, glasom i likom, sa Zdravkom Čolićem, ovdje je prevagnuo Amir Kazić koji majstorski vokalno interpretira 12 skladbi, od kojih su deset narodni tradicionali, a dvije su njegove autorske pjesme koje se prirodno uklapaju u zvuk i priču koju njeguje već desetak godina. Nemala zasluga ide aranžeru i producentu Branimiru Mihaljeviću, koji je s Amirom Karalićem raspisao nadahnute aranžmane i uz pomoć prvoklasnih svirača poput basista Marija Rašića – iz Majki, benda Ede Maajke i vlastitog projekta Balkan Zoo Ensemble ili Aftershock s Nebojšom Buhinom – sve skupa zamotao u zvuk i izvedbu koja ima šanse proći na inozemnom tržištu, što bi im i bila najdohodovnija mogućnost. Pogotovo znamo li da je izdavač Universal Croatia, koji je već preuzeo rad s mladim izvođačima s The Voicea, ili s Albinom i Ericom, a ima dobre kontakte s inozemnim diskografskim partnerima, postoji mogućnost da se ovakva priča progura u inozemstvu. Mihaljević je vrhunski profesionalac i producent jakih komercijalnih dosega na domaćoj estradi, ali kad sam ga prošlog ljeta vidio na blues-festivalu u Trilju kako s guštom improvizira na Hammond orguljama u ad hoc okupljenom bendu s Brkom i Dadom iz Parnog valjka, bilo je jasno da u njemu spava i glazbenik koji bi volio pobjeći od očekivanja velikih naklada i stvaranja hitova.

Esnaf je upravo takav projekt, u kojem prednji čovjek Amir Kazić Leo vodi priču, a svi skupa estetski uravnoteženo i znalački oplemenjuju odabranu tradiciju prema visokim pravilima world music scene posljednjih desetljeća.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije