Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zadar

'Urbani tragovi 2' Branke Riđički u galeriji Kapetanova kula

zadar
arhiva
06.08.2012.
u 13:06

Ovaj ciklus nastavak je serije slika Urbani tragovi u kojemu su boja – oblik – prostor i dalje središnji pojmovi autoričinih umjetničkih načela

Izložba "Urbani tragovi 2" Branke Riđički otvara se u zadarskoj galeriji Kapetanova kula u ponedjeljak 6. kolovoza. Riđički je u drugoj polovici lipnja u istoj galeriji imala izložbu koja tematizira otvorene prostore, graditeljsku baštinu, svjetlost i boje Mediterana, a istraživala je taloženje povijesti u urbanom prostoru. Novi ciklus nastavlja se na prethodni.

"Autorica je ovom izložbom stigla kući, u grad u kojem je odrasla. Scenografija grada u kojem je živjela u doba svojih formativnih godina svakako je utjecala na njezino oko, i dakako na njezin rad. Pred nama je nastavak serije slika Urbani tragovi u kojemu su boja – oblik – prostor i dalje središnji pojmovi autoričinih umjetničkih načela. Branka Riđički svojim radovima inklinira minimalizmu i njezini oblici predstavljaju reduciranu vizualnu izražajnost. Tema izložbe su upijeni dojmovi i segmenti starih gradova, arhitektonskih spomenika, uopće gabarita karakterističnih građevina tipičnih za određena podneblja. Slike nastaju u serijama pa ih s pravom uspoređujemo sa snopovima fotografija snimljenih na putovanjima. Mala kvadratna platna izlagana prošle godine na Visu, u Zadru i Zagrebu, konstruirana od štedljivih linija u primarnim bijelim i pješčanim tonovima, ove su godine dobila nastavak u ciklusu kojim dominira energija boje.

Autoričin se kompas okreće prema novim smjerovima i destinacijama, prihvaćajući izazov vlastite prirode i upozoravajući na složenost slikarskih sadržaja; na složenost znakova, kojih čitkost najbolje prikriva njihova druga značenja.

Povratak boji osjetila je slikarica kao veliko olakšanje, kao dobrodošlo opuštanje u radosti slikanja, nakon što su je fascinantni svjetovi proteklih godina nagnali na temeljito samopreispitivanje. Ono što umjetnicu obvezuje je sam njezin doživljaj i način na koji taj doživljaj postaje vidljivim i produktivnim. U slučaju Branke Riđički riječ je o nekoj vrsti ambijentalnog slikarstva, dakle slikarstva koje nije samo zbroj pojedinačnih slika, nego slike u sastavu izložbe tvore ansamble i slažu idejnu cjelinu."

Izložba traje do 18. kolovoza.

Darja Radovič Mahečić

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije