Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novo mjesto za kreativce

Urania može postati dom kulture koji smo izgubili s kinom Europa

16.02.2020.
u 14:15

“Urania – Prostor kreacije”, novootvoreni prostor arhitektonskog studija 3LHD koji je preuredio bivše kino Partizan, u kojem će svoje mjesto naći i ZFF

Manjku financiranja unatoč, umjetničke inicijative diljem Hrvatske niču kao gljive poslije kiše, ali prostora koji ih mogu primiti – sve je manje. Posljednji i najbolniji udarac zagrebačkoj kulturnoj sceni bilo je svakako zatvaranje kina Europa koje nikada nije bilo samo kino, već je pod svojim krovom ugošćavalo sijaset kulturnih manifestacija koje su sada postale beskućnici. U toj pomalo shizofrenoj situaciji pojave se i neka ugodna iznenađenja koja, nadamo se, nagovještaju i neka bolja vremena.

Jedno od njih svakako je “Urania – Prostor kreacije”, novootvoreni prostor arhitektonskog studija 3LHD koji je preuredio bivše kino Partizan, a kasnije Urania na Kvaternikovu trgu.

Staro kino 3LHD-ovci prenamijenili su za svoje poslovne potrebe, ali zatim dio prostora prepustili našem najboljem lancu kafića Cogito Coffee, a ostatak odlučili pretvoriti u prostor za kreativnost, kulturu i umjetnost. Urania stremi postati mjestom posvećenom kreativnom djelovanju, onom koje propituje društvo i svijet oko sebe, namijenjeno kako etabliranim tako i još neotkrivenim umjetnicima i kreativcima, najavila je Tena Razumović Žmara, voditeljica programa na službenom predstavljanju novog prostora.

Tako će u Uraniji svoj dom naći i ZFF, koji je najviše propatio zatvaranjem Europe, a ovdje će uz projekcije suvremenih autorskih filmova održavati i panele i razgovore s brojnim akterima filmske scene. Vraćaju nam se i filmski Queer Momenti udruge Domino, koji su ovime prošli pravi puni krug: prostor im je godinama bio uskraćivan zbog stigme nad queer tematikom, u kinu Europa održavali su se pod policijskom zaštitom, a sada kada takve teme napokon izlaze iz sjene – doslovno se nemaju gdje održavati.

– Svi naši programi, njih stotinjak godišnje, ovise o suradnjama, zato nam je ovo zlata vrijedno – izjavio je umjetnički voditelj Domina Zvonimir Dobrović.

I Seid Serdarević iz izdavačke kuće Fraktura već najavio i festival “Feminizam je za sve” s početkom na Dan žena. Bogati program koji će se odvijati u Uraniji uključuje kazališnu predstavu, tribine, okrugle stolove i promocije čak devet feminističkih knjiga.

Tena Bošnjaković, producentica kazališta de facto i Umjetničke organizacije 21:21, najavila je buduće koprodukcije i pozdravila inicijativu ističući veliki problem izvedbenih prostora u Zagrebu. A svoju je izvedbu monodrame “Soba za poglede” prema tekstu Virginije Woolf, na rasporedu 29. veljače, predstavila i Ivana Buljan Legati. Svi ostali zainteresirani kreativci koji žele svoje projekte ostvariti i radove izlagati u Uraniji mogu se putem njihove web-stranice urania.hr prijaviti na natječaj otvoren do kraja veljače.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije