Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gradske ustanove bez vođa

Upravljačka kriza zagrebačke kulture: Natječaji propadaju, Tomašević odgađa rješenja

Vesna Leiner
Josip Regovic/PIXSELL
04.10.2021.
u 10:37

Najteže stanje je u Muzeju grada Zagreba, u kojem je nakon dvije godine vršitelja dužnosti nedavno raspisan peti natječaj za ravnatelja.

Kulturna kadrovska politika nove zagrebačke gradske uprave za sada je još u fazi odgađanja rješavanja problema pa se na čelna mjesta kulturnih institucija u pravilu postavljaju vršitelji, točnije rečeno vršiteljice dužnosti. Situacija je najekstremnija kod Muzeja grada Zagreba koji s izborom nove čelne osobe nema sreće. Nedavno je peti put raspisan natječaj za ravnatelja, nakon što već dvije pune godine ovu važnu muzejsku ustanovu vode vršitelji dužnosti.

Prvo je to (pre)duge dvije godine dugogodišnji ravnatelj gornjogradskog muzeja Vinko Ivić, da bi u srpnju novi gradonačelnik Tomislav Tomašević donio odluku da se za vršiteljicu dužnosti ravnateljice Muzeja grada Zagreba imenuje Marina Perica Krapljanov, predsjednica Stručnog vijeća Muzeja grada Zagreba. Tim činom poništen je četvrti javni natječaj za izbor i imenovanje ravnateljice Muzeja grada Zagreba objavljen 2. lipnja ove godine. Na taj su se natječaj javile dugogodišnja djelatnica muzeja, muzejska savjetnica i pedagoginja Vesna Leiner (koja se javljala i na prethodne natječaje), muzejska savjetnica iz Muzeja grada Zagreba Hela Vukadin Doronjga i zaposlenica gradskog ureda za kulturu Laura Topolovšek. S njima su razgovarali članovi Upravnog vijeća muzeja Ana Matković, Boris Mašić, Vera Šimić-Jajčinović, Miljenko Gregl i Martin Previšić. Nakon razgovora i uvida u njihove programe, Upravno vijeće tri glasa dalo je Vesni Leiner, jedan glas dobila je Laura Topolovšek, a jedan član Upravnog vijeća ostao je suzdržan. Stoga je Upravno vijeće 12. srpnja predložilo Vesnu Leiner za ravnateljicu Muzeja.

U međuvremenu je Grad Zagreb koji je osnivač Muzeja (a skrbi o još jedanaest gradskih muzeja i galerija) promijenio članstvo Upravnog vijeća muzeja. Tako su se Borisu Mašiću i Miljenku Greglu koji u vijeću predstavljaju djelatnike muzeja, pridružili Iva Prosoli Stojkovska, Tvrtko Jakovina i Maroje Mrduljaš kao predstavnici grada Zagreba.

Na sjednici Upravnog vijeća 19. srpnja za predsjednicu vijeća je izabrana Iva Prosoli Stojkovska, negdašnja djelatnica Muzeja grada Zagreba. A baš je ona na toj prvoj sjednici Upravnog vijeća u novom sastavu predložila da se prijedlog imenovanja Vesne Leiner za ravnateljicu Muzeja grada Zagreba koje je donijelo Upravno vijeće na 35. sjednici stavi izvan snage. U zapisniku sa sjednice nema ni najkraće rečenice zbog čega je to predložila. Obrazloženja u ovim demokratskim procedurama očito su nepotrebna. Neki članovi Vijeća su, prema zapisniku sjednice, izrazili zabrinutost zbog te odluke, ali ta je odluka prošla s većinom glasova. Pogađate, tri člana Vijeća (očito svi novoimenovani predstavnici Grada Zagreba) podržala su metaforičko “dekapitiranje” Vesne Leiner, dok su dva člana bila suzdržana. I tako je otvorena nova sezona lova na očito vruću ravnateljsku stolicu u Muzeju grada Zagreba, muzeju koji je svojedobno temeljito obnovljen pa mu potresi nisu naudili, što znači da je konstantno otvoren za posjetitelje (naravno, u skladu s odlukama Stožera civilne zaštite zbog koronske pandemije). Stoga je 17. rujna raspisan i peti natječaj za imenovanje ravnatelja, tj. ravnateljice Muzeja grada Zagreba, što je doista skandalozan podatak potpuno u bandićevskom stilu.

No, kadrovskih problema očito ima i u drugim muzejima i galerijama o kojima se brine Grad Zagreb. Tako i Hrvatski školski muzej od srpnja na svom čelu ima vršiteljicu dužnosti ravnateljice, a to je dosadašnja ravnateljica Štefka Batinić. Tomašević ju je postavio na to mjesto jer javnim natječajem nije došlo do izbora novog ravnatelja. Javnim natječajem nije izabrana ni čelna osoba Muzejsko-memorijalnog centra Dražena Petrovića pa je još u srpnju na mjesto vršiteljice dužnosti ravnateljice postavljena Mia Čujkević-Plečko. Također u srpnju, za vršiteljicu dužnosti ravnateljice Umjetničkog paviljona odlukom gradonačelnika imenovana je dosadašnja ravnateljica Jasminka Poklečki- Stošić jer ni javni natječaj za izbor čelne osobe ove doista važne gradske institucije nije urodio plodom.

A Skupština grada Zagreba je na sjednici od 30. rujna za vršiteljicu dužnosti ravnateljice Centra mladih Ribnjak po hitnom postupku imenovala Nensi Atanasov Premelč, dugogodišnju uspješnu voditeljicu Klinaca s Ribnjaka, te zaposlenicu Centra mladih Ribnjak. Novo Upravno vijeće Centra na čijem je čelu književnica Đurđica Čilić raspisalo je i novi natječaj za ravnatelja ove iznimno dobro pozicionirane ustanove u kulturi. Nensi Atanasov Premelč izabrana je na mjesto v.d. ravnateljice jer dosadašnjem vršitelju dužnosti ravnatelja Nebojši Borojeviću privremeni mandat istječe 8. listopada.

Na istoj skupštinskoj sjednici po hitnom je postupku Mladen Čutura razriješen dužnosti člana Kazališnog vijeća Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a na njegovo je mjesto imenovana Agata Juniku. Čutura je razriješen na vlastiti zahtjev, a nova gradska vlast u tom važnom vijeću ostavila je kao svog predstavnika Duška Ljuštinu, jednog od najbližih suradnika pokojnog gradonačelnika Milana Bandića i bivšeg dugogodišnjeg ravnatelja kazališta Kerempuh.

Na istoj sjednici su po hitnom postupku smijenjeni članovi Kazališnog vijeća Dramskog kazališta Gavella, i to, kako stoji u obrazloženju razrješenja, jer “nisu ispunjavali svoju dužnost budući da su u 2021. godini održane samo dvije telefonske sjednice vijeća pa ono nije pratilo teško situaciju u kojoj se kazalište našlo”. Iako mandat članovima Vijeća traje do kraja ove godine, oni bi uskoro bili u poziciji da biraju novog čelnog čovjeka te institucije koja je već godinama bez krova nad glavom, pa ih je Odbor za izbor i imenovanja odlučio smijeniti. Tako su razriješeni Drago Topolovac, Kostadinka Velkovska i Zijad Gračić, a na njihova su mjesta imenovani Nina Gojić, Ksenija Zec i Pavlica Bajsić.

Valja napomenuti i da Ured na kulturu na svom čelu ima vršiteljicu dužnosti, a to je ekonomistica Jasna Tomažić koja na tom mjestu može biti do 28. siječnja te da se očekuje da će uskoro Grad Zagreb raspisati i natječaj za tu potencijalno moćnu poziciju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije