Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kraj sage o Borisu Bunčugi

Umro je jedini hrvatski otočki superheroj Lavanderman

Foto: Galerija Dalmacijaland/EXOCOETUS COMICS
01.12.2021.
u 11:58

"Izložba/Promocija/Ispraćaj" 3. prosinca u kafiću Teatra &TD donosi deseto i posljednje izdanje kultnog hrvatskog stripa.

Serijal o Lavandermanu, hrvatskom otočkom superheroju i arhetipskom dalmatinskom galebu, Jelšaninu Bo­risu Bun­ču­gi čije je ishodište moći u lavandi, došao je kraju. Preminuo je u 61. godini. Kako? Petanest je verzija tog kraja, a sve će se saznati na događanju "Izložba/Promocija/Ispraćaj" 3. prosinca u kafiću Teatra &TD. Promocija je to posljednjeg, desetog broja stripa "Lavanderman" te otvorenje izložbe na kojoj će posjetitelji vidjeti crteže raznih epizoda stripa od prvog pojavljivanja 2008. godine.

Posljednje izdanje stripa ima 80 stranica, a u njemu je sudjelovalo 20 autora. Vinko Barić po scenariju Tonija Favera nacrtao je dvije epizode, između njih ugurao se Tino Ćurin. U drugom dijelu epizode "Depresija je bolest zajebana" Damir Ercegović, ponovno po scenariju Tonija Favera (idejnog autora i izdavača stripa), zaokružuje sagu. Tu je i separat "Petnaest puta sam umro" koji nudi petnaest vizija Lavandermanova kraja i sve ukoričeno u četiri različite naslovnice.

Hoće li se ponovno pojaviti, ovisi o nizu faktora, mahom financijskih jer u pitanju je neovisno izdanje na kojem su autori radili volonterski, a crtali su ga Vinko Barić, Štef Bartolić, Alem Ćurin, Tino Ćurin, Džo, Damir Ercegović, Nikolina Ivezić, Igor Kordej, Marko Marković, Kenji Masamura, Dubravko Mataković, Helena Ohnjec, Vančo Rebac, Stipan Tadić i Miro Župa.

Lavanderman je prerastao strip i postao multimedijski brend jer ga nalazimo i na posterima, majicama, magnetima galerije "Dalmacijaland" u Jelsi na Hvaru, a 2010. zaživio je i na filmu Zvonimira Rumboldta "Lavanderman – istina ili mit?" u kojem ga glumi Damir Markovina.

Foto: Galerija Dalmacijaland/EXOCOETUS COMICS

Radnja se odvija na Hvaru i prati dogodovštine superheroja i novinarke (Anja Alavanja) koja je na otok došla provjeriti istinu o njegovim sposobnostima. Film je zatvorio 57. pulski filmski festival i izazvao pravu lavanderomaniju. Bilo je ideja i o snimanju TV serije, no ideja nije realizirana. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije