Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Umjetnički ravnatelj Cantus Ansambla otkrio najljepše uspomene s glazbenog putovanja dugog 20 godina!

Berislav Šipuš
Foto: Vedran Metelko
1/2
21.12.2021.
u 14:27

Berislav Šipuš smatra da su izvrsni muzičari, od kojih neki od samih početaka žive za ansambl, a neki su tek počeli, zapravo garancija za nastavak rada i razvoj ansambla

U godini osnutka Cantus Ansambla, njegov je začetnik i umjetnički ravnatelj, Berislav Šipuš, svome ansamblu ovim riječima otvorio put: „Cantus je i želja da suvremenoj glazbi pristupimo s visokim izvođačkim te profesionalnim kriterijima, to je želja za otkrivanjem Novog i Nepoznatog, ona nas je i sastavila u zajedništvo. Želimo da to Putovanje, koje upravo započinje, bude koliko je moguće zanimljivo, da potraje što dulje i da uvijek bude ispunjeno Znatiželjom i Čuđenjem...“

Povodom velikih 20 godina, koliko već traje to Cantusovo putovanje, publika je mogla čuti 20 za ovu priliku odabranih skladbi hrvatskih skladatelja, i to u 20 vrhunskih solo izvedbi članova Cantus Ansambla, upravo onih ljudi koji su taj neizostavni čimbenik njegova uspjeha – 20 za 20.

Slavljenički niz „20 za 20“ otvorila je skladba umjetničkog ravnatelja ansambla, Berislava Šipuša, a „Il piccolo catalogo dei sospiri“ izveo je violinist Martin Draušnik. Njegova izvedba premijerno je prikazana na YouTubeu 24. travnja ove godine, a posljednja skladba u nizu, „Poema“ Ivana Josipa Skendera, stalnoga dirigenta Cantus Ansambla, premijerno je izvedena prošloga petka, 17. prosinca.

Maestro Berislav Šipuš
Foto: Matej Grgić

Maestro Berislav Šipuš vodi Cantus Ansambl 20 godina, a u Cantusovu leksikonu otkrio je koje ga najljepše uspomene vežu za ansambl posljednjih 20 godina. Ispričao je koji mu je bio najdraži trenutak na pozornici. „Dvorana Glenn Gould u Torontu; Velika dvorana Kineske Nacionalne opere u Bejingu; Les invalides u Parizu; koncert u povodu 10 godina utemeljenja Cantus Ansambla (KDVL); praizvedba baleta Air u HNK-u u Zagrebu; praizvedba Osorskog plača u Katedrali Marijina uznesenja u Osoru...“, kaže Šipuš. Istaknuo je kako, s druge strane, najteži trenutak na pozornici s Cantus Ansamblom još uvijek nije došao. Priznao je i što djelovanje u Cantus Ansamblu za njega znači.

„Sigurno polovica mene samog, kao ljudskog bića i kao umjetnika“, ističe. Osvrnuo se i na najdražu turneju na kojoj su bili. „Turneja u Kinu i Kanadu, zato što smo izveli na toj turneji 14 partitura i skladbi hrvatskih skladatelja suvremene glazbe svih generacija“, rekao je maestro te je otkrio i koji mu je projekt ostao u osobitom pamćenju. „Naš prvi koncert u inozemstvu, u Konzerthausu u Berlinu, te praizvedba baleta Air Krešimira Seletkovića u HNK-u u Zagrebu“, kaže. Prisjetio se i koju reakciju publike i slušatelja najviše pamti. „Pljesak koji nije prestajao nakon praizvedbe Osorskog plača u Osoru 2012. godine. I šok i nevjericu slučajnog slušatelja kojega je u Visu, 5. kolovoza 2002. godine, grubo probudila naša proba. Jadan čovjek...“, rekao je Šipuš. Priča i što je tijekom godina djelovanja u Cantus Ansamblu naučio.

„Naučio sam kako se mogu sto posto pouzdati u moje svirače, u svakom trenutku. I da prijateljstvo, povjerenje i lojalnost nemaju alternative“, zaključio je te ispričao na kraju zbog čega smatra da je Cantus Ansambl važan na hrvatskoj kulturnoj sceni. „20 godina Cantus Ansambl jedini stalno i uvijek brine o novoj glazbi hrvatskih skladateljica i skladatelja svih generacija, tu brigu širi i na suvremenu glazbu u svijetu, od početka 20. stoljeća pa do danas, ima najbolje svirače danas u Hrvatskoj i odgaja novu generaciju glazbenika koji će nastaviti ovo putovanje, naše putovanje, onda kada mi odemo nekamo drugamo“, kazao je na kraju Šipuš.

Umjetnički ravnatelj Cantus Ansambla smatra da su izvrsni muzičari, od kojih neki od samih početaka žive za ansambl, a neki su tek počeli, zapravo garancija za nastavak rada i razvoj ansambla. „Vidim 20 hrvatskih skladatelja koji zahvaljujući sviračima mogu biti privilegirani da im glazba živi kroz njihove izvedbe“, istaknuo je. Visoko profesionalna tehnička realizacija, audio i video te maštovitost redatelja doprinijeli su vrhunskom slavljeničkom nizu kojim se rijetko koji ansambl za suvremenu glazbu može pohvaliti. „Cantus Ansambl je 20. godišnjicu obilježio projektom koji ističe važnost svakog pojedinog člana ansambla, jer su upravo oni birali skladbe kojima se predstavljaju. Snaga ovog komornog ansambla upravo je u njegovim članovima, njihovoj individualnosti i umješnosti“, zaključio je Berislav Šipuš.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije