Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
više od 400 djevojaka

U Zvjezdicama ponikle brojne uspješne žene

zvjezdice
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
04.09.2014.
u 17:00

– Ne vjerujem pljesku publike. On zna zavarati. Ponesete te kad si na sceni. Svatko tko sjedi u gledalištu zna što je čista kurtoazija, a što istinsko priznanje publike, ali kada si ispred njih, adrenalin te zna prevariti. Zato vjerujem samo svojim osjećajima i oni me dosad nisu prevarili...

– Ne vjerujem pljesku publike. On zna zavarati. Ponesete te kad si na sceni. Svatko tko sjedi u gledalištu zna što je čista kurtoazija, a što istinsko priznanje publike, ali kada si ispred njih, adrenalin te zna prevariti. Zato vjerujem samo svojim osjećajima i oni me dosad nisu prevarili.

Tako govori Zdravko Šljivac, skladatelj, producent, dirigent i glazbeni pedagog, osnivač i voditelj zbora Zvjezdice. Ističe da su došla loša vremena u kojima više ne prolazi ni popularna glazba pisana za djecu, ali baš to potvrđuje koliko su vrijedna njegova postignuća sa Zvjezdicama – zborom koji se od svog prvog dana bavi klasičnom glazbom i u kojem su, na što je on posebno ponosan, iznikla brojna poznata imena.

Javnost, naravno, zna za Ninu Badrić i divasice, ali u Zvjezdicama je počela i Martina Zadro, kao i brojne druge operne pjevačice koje sada studiraju ili završavaju studij i za koje će javnost tek čuti.

No podjednako je važno, kaže Šljivac, da su Zvjezdice zbor kroz koji je u sve ove godine prošlo osam generacija pjevačica, što čini oko 400 pjevačica, dakle i brojne doktorice, menadžerice, uspješne žene koje sve odreda dokazuju njegovu teoriju da talent nije ograničen samo na jedno područje djelovanja.

Idu u Bruxelles

A uoči slavljeničke tridesete sezone Zvjezdica, zbor je naime osnovan u veljači 1985. od odličnih učenica zagrebačkih osnovnih i srednjih škola, Šljivac ističe da ih čeka jako puno nastupa, a već su im rasprodani i termini za cijelu 2015. godinu.

– Svakako od tih nastupa posebno treba istaknuti onaj u studenom u Bruxellesu, na kojem će se obilježiti sto godina od početka Prvog svjetskog rata. Taj koncert već je označen kao najveći društveni događaj u Belgiji, a mi sudjelujemo u praizvedbi djela poznatog poljskog skladatelja Krzysztofa Pendereckog. Pjevamo vrlo zahtjevan a cappella dio koji je pisan baš za Zvjezdice, a u izvedbi sudjeluju doslovno glazbenici sa svih kontinenata – objašnjava Zdravko Šljivac.

I na početku listopada Zvjezdice imaju važan nastup. Pjevat će skladbu koju je Milko Kelemen napisao za njih, a za koju Šljivac kaže da spada u red najtežih komada vokalne glazbe ikad napisanih. Bit će to nastup na 20. Danima Milka Kelemena u Slatini, koncert to važniji jer će ih slušati i sam skladatelj.

Dani ozbiljnog rada

– Pred nama su zaista dani ozbiljnog rada jer sredinom listopada uz Zagrebačku filharmoniju sudjelujemo u Trećoj Mahlerovoj simfoniji, a i Božićni koncert sviramo uz Zagrebačku filharmoniju kada ćemo, na naš prijedlog, pjevati s fantastičnim mladim baritonom Leonom Košavićem. On još studira, a ovih dana dobio je značajnu svjetsku nagradu i koji će zasigurno u vremenu koje dolazi obilježiti hrvatsku glazbu - priča Šljivac i ne zaboravlja naglasiti da se nastavlja i suradnja s Operom zagrebačkog HNK, gdje će Zvjezdice pjevati u operama “Ivica i Marica” i “Postolar iz Delfta”.

Kako zadnjih godina Zvjezdice puno pjevaju opere, Šljivac kaže da su osnovali i posebnu sekciju mlađih pjevača koju su nazvali dječji operni zbor. Audicija za taj zbor i dalje je otvorena i na nju su pozvane djevojčice, ali i dječaci od osam i devet godina.

– Djeca obožavaju pjevati u operi i to su sjajna iskustva – ističe Šljivac koji kaže da sve to potvrđuje njegovu davnu odluku da Zvjezdice budu zbor koji će pjevati klasičnu glazbu.

>>Nekoliko generacija obilježit će Dan Zvjezdica

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije