Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Film it LouD"

U Vukovaru započeo trodnevni filmski program, došao i Leon Lučev

Leon Lučev
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
19.02.2014.
u 14:46

Lučev je jedan od glavnih glumaca filma Krugovi, koji je kod gledatelja ostavio snažan dojam

Prikazivanjem srbijanskog igranog filma Krugovi u Ružičkinoj kući u Vukovaru započeo je trodnevni filmski festival koji se održava u okviru projekta "Film it LouD". U tri dana programa prikazat će se i igrani film Smrt čovjeka na Balkanu kao i dokumentarni filmovi Silikonsko proljeće, Anplaged i Dragan Wende–West Berlin.

Početku programa nazočio je i Leon Lučev koji je jedan od glavnih glumaca filma Krugovi, a koji je kod gledatelja ostavio snažan dojam. Radi se o istinitoj ratnoj priči iz Trebinja kada su dva srbijanska mladića izvukla mladića bošnjaka i počela ga tući jer je „krive“ nacionalnosti. Tome se usprotivio treći srbijanski mladić, koji je bio u uniformi, stao u zaštitu mladoga bošnjaka radi čega je i ubijen.

- Gdje god je za vrijeme rata bio mix stanovništva moguće je da se slična situacija dogodila. Ono što je meni jako važno je da je nakon cijele priče otac ubijenog srpskog vojnika na osmrtnicu napisao „umro je vršeći svoju građansku dužnost“, što je u stvari ta svijest u tako podijeljenom gradu (Trebinje) u tom trenutku pokazala da postoji ljudskost ili humanost koja je iznad svega što se događa oko nas. To je dobra poruka. Tu ideju bi mogli staviti za budućnost zbog naših „klinaca“ i „djece“ i novih generacija koje dolaze, rekao je Lučev govoreći o filmu.

Govoreći o dojmovima koje je na njega ostavio film Lučev je dodao da svaki glumac u svome radu ima određenu odgovornost, posebno jer je  ovo istiniti događaj.

- Mislim da sam sada odradio sve ratne priče sa svih područja bivše Jugoslavije, rekao je Lučev. Trodnevni program prikazivanja srbijanskih filmova u Vukovaru zajednički provode Festival dokumentarnog rock filma iz Vinkovaca (DORF) i Međunarodni filmski festival Cinema City iz Novog Sada. U sklopu projekta prethodno je u Novom Sadu organiziran i program prikazivanja hrvatskih filmova.

Komentara 1

DU
Deleted user
20:58 20.02.2014.

Mislim da sam sada odradio sve ratne priče sa svih područja bivše Jugoslavije, rekao je Lučev....dirljivo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije