Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
putopis

U veleposlanstvu Azerbejdžana u Zagrebu predstavljena je knjiga 'SAN BAKU'

Foto: Hassan Haidar Diab
1/3
13.09.2022.
u 16:46

Gradove treba opisivati na način na koji se naše misli ili osjećaji pretvaraju u sjećanja. Uvijek me ljute i dosade mi te "gradske panorame“ koji se otvaraju kulom koja se nazire negdje u daljini, zatim nastavite s postocima različitih nacionalnosti u ukupnom stanovništvu i brojem kalorija koje lokalno stanovništvo pojede u podne i navečer. Sve je to nebitno", napomenula je autorica Rosana Svetić Čišić

U veleposlanstvu Azerbejdžana u Zagrebu, predstavljena je knjiga "SAN BAKU" autorice Rosane Svetić Čišić koja je ujedno i osnivačica i direktorica Consultecca, konzalting za bolnice i medicinske ustanove. Na predstavljanju su bili bivši predsjednik Republike Hrvatske, Stjepan Mesić kao i bivši zastupnik u hrvatskom saboru Goran Beus Richembergh, te mnogi članovi udruge Hrvatsko - Azerbejdžanskog prijateljstva kao i mnogi ljubitelji knjiga.

Veleposlanika Republike Azerbajdžan u Republici Hrvatskoj, Nj. E. g. Fakhraddin Gurbanov kazao je tom prilikom kako mu je velika čast ugostiti sve uzvanike koji su došli na predstavljanje knjige Sun Baku. "Vjerujem da je navika čitanja knjiga jedna od najboljih osobina koje čovjek može posjedovati jer se na taj način može puno naučiti. S druge strane, čitanje je jednako uzbudljivo kao i odlazak na odmor i avantura. Knjiga Sun Baku pruža dobru priliku za dobivanje odgovarajućih informacija o kulturnim i povijesnim mjestima Azerbajdžana. Nakon što pročitate ovu knjigu, možete biti sigurni što posjetiti i gdje provesti vrijeme u Bakuu i nekoliko drugih gradova. To je i sjajan primjer sličnosti kultura Azerbajdžana i prijateljske Hrvatske. Stojim ovdje znajući da svatko voli svoj dom. I čitajući ovu knjigu osjetio sam koliko čovjeku može nedostajati rodni grad. Možda ste morali otići kako biste stvarno propustili neko mjesto; možda ste morali putovati da biste shvatili koliko je voljena vaša polazna točka. Nadamo se da će vam se knjiga svidjeti koliko i nama", kazao je veleposlanik Fakhraddin Gurbanov.

"2018. godine posao me odveo u potpuno nepoznatu zemlju, Azerbajdžan. Ne znajući ništa o toj drevnoj kulturi i običajima, bila sam spreman otkrivati, učiti i širiti svoje horizonte. Nisam pronašla literaturu za pripreme u Hrvatskoj, a ni u zemljama u okruženju", kazala je Rosana Svetić Čišić koja je autorica više od dvadesetak knjiga.

"Na prvi pogled osjetila sam magnetsku privlačnost i odlučila svoje dojmove zabilježiti riječima i slikom. Napisala sam kratke crtice, opisala fotografije, svoje osjećaje i razmišljanja. Ova knjiga je jedna intimna priča, i moje viđenje grada u kojem sam živjela. Nadam se da će čitatelj/putnik uspjeti dočarati i vizualizirati ono što sam željela podijeliti i uživati u gradu koji je spoj sunca, vjetra i neispričanih snova. Gradove treba opisivati na način na koji se naše misli ili osjećaji pretvaraju u sjećanja. Uvijek me ljute i dosade mi te "gradske panorame“ koji se otvaraju kulom koja se nazire negdje u daljini, zatim nastavite s postocima različitih nacionalnosti u ukupnom stanovništvu i brojem kalorija koje lokalno stanovništvo pojede u podne i navečer. Sve je to nebitno", napomenula je autorica Rosana Svetić Čišić ističući kako je "grad , prije svega, misao koja ne može biti sadržana u zemljišnim knjigama".

"Nisam mogla ni sanjati da ću imati priliku upoznati tako divan grad kao što je Baku! Grad sunca i svjetlosti, grad vjetra… Nijedno od mojih dosadašnjih putovanja nije bilo ni približno ovako uzbudljivo. Samo da se zna da smo moja obitelj i ja puno putovali u mnoge zemlje EU-a i diljem svijeta. Otkrivanje novog grada i snalaženje u Bakuu započelo je u svibnju fotografijama koje sam prilično sramežljivo slikala telefonom, a zatim ih spajala u foto kolaže. Iz tih jednostavnih aktivnosti rodila se lijepa priča o gradu Bakuu koju sam počela dijeliti sa svojim prijateljima koji su me nakon nekog vremena nagovorili da svoja iskustva stavim na blog, a na kraju i u knjigu.

Ova godina je za mene bila potpuno drugačija. Život u hotelu? OK, par dana zna biti veselje, dobro ti je, sve je kako treba. Šest mjeseci u hotelu? Nema šanse! Kako je ovo moguće? Na prvi pogled možete imati predrasude, ali u biti, tu se može živjeti kao u nekom obiteljskom okruženju. Nikola Tesla je tvrdio da život u hotelu omogućuje najveći razvoj kreativnosti/oslobađa kreativnost i sam je dokazao tu teoriju. Nemam se namjeru uspoređivati s ovim velikim čovjekom, ali iz vlastitog iskustva mogu reći da je boravak u ovom hotelu u meni potaknuo i nešto kreativno, a boravak u hotelu iskoristila sam i da ostavim trag, pisani. Upoznala sam puno novih ljudi, s nekima sam i danas u kontaktu; netko je bio u Hrvatskoj, Elshadu i Aybanizu, a drugi planira posjetiti. Unatoč ovoj točki i vremenu nakon nekoliko godina, često mijenjamo poruku, i svi su obaviješteni kako stvari napreduju jedni s drugima. Bez sumnje, uključivanje u društvene mreže jedan je od najvažnijih aspekata ovih aktivnosti. Moj prijatelj mi je prije nekoliko dana rekao da sam imala mnogo lajkova od svojih prijatelja u Azerbajdžanu; čini se da su sigurni da te nisu zaboravili. Ljudi iz Bakua su moje blago; dar su grada i zauvijek će ostati u mom srcu. Neka ova knjiga započne njezin život", kazala je autorica Rosana Svetić Čišić.

VIDEO: Po čemu stranci raspoznaju Hrvatsku? 'Apsolutno nevjerojatna zemlja'

Komentara 1

Avatar quo_vadis
quo_vadis
17:49 13.09.2022.

dok je mesić na predstavljanju,znamo koliko je sati....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije