Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tragedija

U tri tjedna umrla oba autora slavnog krapinskog Muzeja neandertalaca

17.08.2021.
u 09:56

Nedugo nakon smrti paleontologa Jakova Radovčića, napustio nas je čuveni arhitekt Željko Kovačić.

Ni tri tjedna nakon paleontologa Jakova Radovčića, umro je i drugi autor nagrađivanog Muzeja krapinskih neandertalaca, arhitekt Željko Kovačić. Ispraćaj uglednog arhitekta, ali i projektanta muzeja i izložbenih postava te oblikovatelja bit će danas u 14.40 sati na zagrebačkom Krematoriju.

Željko Kovačić rođen je u Sisku 10. rujna 1951. godine. Arhitekturu je završio u Zagrebu, a na početku karijere bavio se oblikovanjem obiteljskih kuća i uređenjem interijera, da bi krajem osamdesetih godina ušao u svijet muzeja, pa je tako potpisao postav izložbe “Gundulićev san” i “Vučedol – treće tisućljeće prije naše ere” u Klovićevim dvorima. Za likovni postav izložbe “Vučedolski Orion” Kovačić je dobio Veliku nagradu na 37. Zagrebačkom salonu 2002. godine.

Radeći na izložbama pokazao je iznimnu kreativnost i lucidnost, pa je u daljnjoj karijeri potpisao i stalni postav Muzeja grada Zagreba i rodnog Siska, postav zbirke Vidović u Splitu, Memorijal Bele i Miroslava Krleže na zagrebačkom Gvozdu, muzej Oluje u Kninu, ali i adaptaciju zagrebačke Moderne galerije te Zavičajnog muzeja Ozalj. Autor je idejnog projekta za obnovu u ratu srušenog dvorca Eltz u Vukovaru. Za sisački je muzej izradio i projekt natkrivanja atrija, a radio je i na stalnom postavu kuće Striegl u Sisku, a među veće njegove projekte može se ubrojiti i uređenje unutrašnjosti zagrebačke crkve sv. Blaža. Za uređenje interijera Muzeja grada Zagreba Kovačić je 1997. godine dobio nagradu Bernard Bernardi Udruženja hrvatskih arhitekata.

Samo za Muzej grada Zagreba Kovačić je napravio tridesetak izložaba, a surađivao je s brojnim zagrebačkim i hrvatskim muzejskim ustanovama, među kojima i s Muzejom za umjetnost i obrt, Hrvatskim povijesnim muzejom, Muzejom Slavonije, Hrvatskim prirodoslovnim muzejom... Zahvaljujući suradnji s paleontologom svjetskog glasa Jakovom Radovčićem, Krapina je dobila Muzej neandertalaca koji je prepoznala i domaća i strana javnost, ali i nebrojeni posjetitelji. U telegramu sućuti ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek istaknula je da je baš radom u tome muzeju Kovačić pokazao “svu raskoš svojeg talenta popularizirajući znanost paleontologije, geologije i antropologije u vizualno atraktivnoj i zabavnoj spirali evolucije, spojivši najsuvremenije tehnologije s milenijima starim predmetima u multimedijalnu prezentaciju”.

Uostalom, Kovačić je baš uz Radovčića postavio svoju prvu muzejsku izložbu, i to u Hrvatskome prirodoslovnom muzeju 1987. godine nazvanu “Krapinski pračovjek – spomenik svjetske baštine”. Ta je izložba bila dio kulturne ponude Zagreba za Univerzijadu. Od tog trenutka Kovačićev rad je ostao čvrsto vezan za muzejsku djelatnost. Za realizaciju Muzeja krapinskih neandertalaca Radovčić i Kovačić dobili su i godišnju nagradu Hrvatskoga muzejskog društva.

Komentara 2

PA
Pahor
10:30 17.08.2021.

Muzej krapinskog pracovjeka je remekdjelo. Ne znam da li su dobili zasluzeno priznanje, ali tu su ljudi zasluzili zahvalnost nacije

Avatar Vakserčina
Vakserčina
10:22 17.08.2021.

Cjepljen?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije