Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAMP ZELENKAPICA

U prirodi je najljepše: Bez mobitela i odsječeni od interneta, uče kako se prave filmovi i drame

Kamp Zelenkapica
Foto: Maja Mikulić
1/8
02.08.2023.
u 08:55

Široki Brijeg u posljednja dva i pol desetljeća postao je filmski centar Hercegovine, a i na razini cijele BiH predstavlja jednu od najaktivnijih filmskih točaka.

Temelje je izgradio Mediteran Film Festival, potom su izrasle brojne filmske produkcijske kuće, a u sklopu Likovne akademije pokrenut je videoodjel. No paralelno s dokumentarizmom razvila se još jedna filmska grana – animirani film. A sve je počelo spontano, nenametljivo, kada je profesor engleskog jezika i slikar Vladimir Mikulić, inače jedan od članova ekipe Mediteran Film Festivala, napravio svoj prvi animirani film "Zelenkapica".

"Zelenkapica" je groteska kojom se ismijava moderno bosanskohercegovačko društvo koje pati od brojnih tranzicijskih bolesti. Dakako, u srcu priče je Andersenova bajka, ali likovi su karikaturalizirani. Tako se umjesto vuka u filmu pojavljuje džudžan – izmišljeno biće hercegovačkih djedova i baka. Džudžan je zapravo nikada viđena zvijer koja krade kokoši i koja je poprimila mitske obrise. "Zelenkapica" je ubrzo postala hit, na YouTubeu su je pogledale stotine tisuća ljudi i upravo je ona potaknula svojeg autora da se nastavi baviti animiranim filmom, ali i da svoje znanje i iskustvo prenosi na djecu.

VEZANI ČLANCI 

Tako je prije deset godina nastao kamp za djecu i mlade Zelenkapica, koji se održava na Blidinju, prostoru između dviju hercegovačkih planina, Čvrsnice i Vrana, u kojemu Hercegovci pronalaze spas od ljetnih žega. Dosad je održano 25 kampova i svake godine traži se karta više. Iako nema nijednog jedinog oglasa, kamp se popuni daleko prije sezone.

Bogat program svaki dan počinje uz jutarnju tjelovježbu. Glavni se program sastoji od male škole engleskog jezika, malih znanstvenih radionica, kao i brojnih tehničkih radionica kao što su modelarstvo, izrada crno-bijele fotografije i radiogoniometrija. Kreativni dio programa čine dramska, likovna, plesna, literarna, filmska, te radionica kulturne baštine i arhitektonska radionica.

Djeca dolaze iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Njemačke, Italije, pa čak i iz Amerike. A jednom kada dođu na kamp, redovito se vraćaju. Sklapaju se tu nova prijateljstva koja će im možda obilježiti cijeli život. Boravak na 1220 metara nadmorske visine blagodat je sama po sebi, igranje u prirodi ljepše je od onoga na laptopu, jer internet ne može zamijeniti prava prijateljstva. Cilj je učiti djecu važnosti očuvanja prirode te povratku iskonskim vrijednostima bez TV-a i mobitela, barem tijekom ljetnih praznika.

VEZANI ČLANCI 

– U našem kampu djeca imaju priliku izraziti se na potpuno nov način te otkloniti sramežljivost i povučenost u sklopu naših zanimljivih radionica. Posebna se pozornost pridaje kulturnoj baštini: tradiciji, običajima i neobičnim rekvizitima. Imamo etnoradionicu, u kojoj uz pričanje priča igramo igre koje su nekad u Hercegovini bile "in". Klis i palja, igre s ovih prostora, kao preteče igara Harryja Pottera, djeci su jako zanimljive, a uz entuzijazam profesora Vladimira Mikulića, koji sam izrađuje rekvizite za tu igru, nastavljamo s očuvanjem tradicije rekvizitima. Također, naša radionica Indiana Jones djeci je neodoljiva jer u njoj se uče streličarstvu, gađanju iz praćke i puhaljke, čvorologije – kaže Maja Mikulić, jedna od organizatorica.

Svaki dan završava sportskim aktivnostima, a večeri se odvijaju uz gitaru, predstave, skečeve... Sve se odvija uz nadzor stručnog i svestranog tima u koji su uključeni profesori tjelesne kulture, profesor engleskog, profesor povijesti umjetnosti, profesorica glazbe, studenata i volontera. Zelenkapica je inače projekt obitelji Mikulić, a sve je počelo kao honorarni posao za kćer studenticu.

VIDEO Turistička patrola u Pirovcu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije