Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 90
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
radnici se oglasili

'U Muzeju grada Zagreba ne želimo političke kadrove, ni lijeve ni desne!'

Josip Regovic/PIXSELL
05.11.2021.
u 12:40

U tijeku je već peti natječaj za ravnatelja Muzeja, na kojem je Upravno vijeće sklono Ani Kutleši, ali dio zaposlenika tome se protivi.

U otvorenom pismu radnika Muzeja grada Zagreba protestira se zbog odluke većine članova Upravnog vijeća koji za ravnateljicu Muzeja predlažu Anu Kutlešu, za koju se tvrdi da nije najstručniji kandidat, ali i da nije predala kompletnu dokumentaciju te da je zbog toga njena prijava nevažeća.

“U tijeku je peti natječaj za izbor ravnatelja u posljednje dvije i pol godine na koji se prijavilo šest kandidata, od kojih tri imaju znanstvene titule i najviša muzejska zvanja. Na sjednici Upravnog vijeća 29. listopada Iva Prosoli Stojkovska, Tvrtko Jakovina i Maroje Mrduljaš, osobe imenovane od Grada Zagreba, između šest kandidata gradonačelniku su odlučili predložiti Anu Kutlešu, zaposlenicu u udruzi Lokalna baza za osvježenje kulture BLOK. Dva člana Upravnog vijeća koji predstavljaju zaposlenike Muzeja grada Zagreba, Boris Mašić i Miljenko Gregl, svoje su glasove dali dr. sc. Zvjezdani Antoš, muzejskoj savjetnici”, piše u pismu.

Nakon te sjednice jedan od članova Upravnog vijeća utvrdio je da Ana Kutleša ne zadovoljava uvjete natječaja jer priloženim dokumentom nije dokazala da ima najmanje pet godina rada u muzeju ili najmanje 10 godina rada u kulturi, znanosti ili obrazovanju. Iako su obaviješteni o previdu, vanjski članovi Upravnog vijeća nisu poništili izbor svoje kandidatkinje, nego su prihvatili naknadnu dostavu dokumentacije Ane Kutleša premda u natječaju stoji da se nepotpune i nepravodobne prijave neće razmatrati. Kako i peti natječaj ne bi propao, a s obzirom na činjenicu da gradonačelnik treba do 16. studenoga ove godine imenovati ravnatelja, smatramo da Upravno vijeće mora sazvati novu sjednicu na kojoj će među preostalim kandidatima izabrati novog ravnatelja, poručuju radnici Muzeja u pismu.

“Mi radnici Muzeja grada Zagreba kritični smo prema svom radu i načinu upravljanja kućom te prepoznajemo potrebu za promjenama, ali to ne podrazumijeva promjenu poslanja i temeljnih načela muzejske struke. Zastupamo stav da Muzej ne pripada ‘lijevima’ ili ‘desnima’, politički angažiranima ili neangažiranima, ‘progresivnima’ ili ‘konzervativnima’, manje ili više obrazovanima, već smo muzej koji pripada svima”, ističu radnici Muzeja koji ima četrdeset i četiri zaposlena.

“Smatramo da bi pri odabiru ravnatelja/ice u Muzeju grada Zagreba bilo mudro uvažiti i mišljenje stručnog i radnoga kolektiva ustanove. Izbor Ane Kutleše za ravnateljicu Muzeja dokazao bi da nema spremnosti za provođenje politike uključivosti, poštivanja mišljenja struke i osnaživanja uloge stručnih vijeća kulturnih institucija”, stoji u pismu radnika Muzeja koji tvrde da su već dvije i pol godine taoci politike kako bivše tako i sadašnje vlasti.

Komentara 3

BU
burza
13:27 05.11.2021.

Onda im je jedina opcija uzeti djete iz vrtica jer nema toga u Hrvatskoj tko nije ljevi desni centar to je nasa zbilja

ŠA
šalata
22:08 06.11.2021.

Muzej je dosadan, ostao je u prošlom stolječu ,treba netko izvana da ih prodrma.Neznam kvalitete i kvalifikacije gospođe Kutleše,ali ili ona ili netko drugi,samo da nije zaposlenik mmuzeja.

IL
ilustrator
13:00 05.11.2021.

radnici ustali protiv boljševizma i politički nametnutog kandidata. bravo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije