Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"slučaj vlastite pogibelji"

U knjižare stiže dugoočekivani roman Kristiana Novaka

Sandra Simunovic/PIXSELL
02.10.2023.
u 10:27

Predložak "Slučaj vlastite pogibelji" uskoro će biti i nova predstava HNK Varaždin, u režiji Ivana Plazibata

"Mladi prometni policajac nađen je mrtav na stražnjem sjedištu svojeg automobila. Slučaj je klasificiran kao samoubojstvo, u što, s obzirom na niz neobičnih okolnosti i činjenicu da nije obavljena obdukcija, sumnja njegova obitelj i dobar dio javnosti. Obitelj od njegova starijeg brata, također policajca, zahtijeva da sazna istinu, kazni odgovorne. Istodobno, ambiciozna profesorica priprema dramsku grupu srednjoškolaca za uprizorenje 'Antigone', pri čemu s njima evocira upravo tragičan događaj kojemu svjedoče u svojoj suvremenosti..."

Ovim okvirom priče izdavačka kuća Ocean more najavljuje najočekivaniji hrvatski roman 2023. godine, novo djelo Kristiana Novaka, koji je romanima "Črna mati zemla" i "Ciganin, ali najljepši" osvojio brojne čitatelje. I brojne nagrade.

Kruno Lokotar, urednik romana "Slučaj vlastite pogibelji", koji sljedećeg tjedna stiže na police knjižara i u ruke nestrpljivih čitatelja, u najavi ovog djela navodi: "Roman 'Slučaj vlastite pogibelji' ispripovijedan je kao pletenica, od poglavlja u kojima se naizmjence smjenjuju glas profesorice i scenarij koji prati događaje i akcije koje se roje oko braće policajaca, i vodi nas kroz slojeve sistema u srce društva i likova", ističući kako se autor i u ovom romanu bavi pitanjima "korupcije, lojalnosti, pojedinca nasuprot sistema, zakona i morala, ljubavi i slobode…" te naglašava kako su upravo to pitanja koja "iskrsavaju antiknom snagom u nuklearnom dobu, našem dobu, svuda oko nas i pozivaju na građansku hrabrost i rizik".

Posebno zanimljiv bit će i izvanliterarni život ovog romana, za koji autor kaže da je zadnji u kojem se bavi Međimurjem, kraj njegove međimurske trilogije. Naime, za razliku od prethodna dva romana, koja su zaživjela na kazališnoj sceni kada su već biti veliki hitovi, predstava prema "Slučaju vlastite pogibelji" već se radi. Istoimenu predstavu gledat ćemo u HNK Varaždin, gdje nastaje u koprodukciji s HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke, a režira je gost iz Splita, Ivan Plazibat. Malo će tko zapravo i stići pročitati roman prije odlaska u kazalište jer premijera je najavljena za subotu, 14. listopada. Redatelj potpisuje i dramatizaciju, koja je kod "razvedenih" romana kakve piše Novak uvijek jako velik i jako bitan dio izvedbenog "prijevoda", a u glavnim su ulogama Dea Presečki, Nikša Eldan, Elizabeta Brodić i Karlo Mrkša. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije