Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
održivi razvoj

U karlovačkoj Aquatici otvorena prva Zelena knjižnica

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
13.04.2023.
u 13:07

U karlovačkom Slatkovodnom akvariju Aquatike otvorena je u srijedu Zelena knjižnica, izdvojeni odjel Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić", čime je počela suradnja dviju ustanova na širenju znanja i svijesti o važnosti održivog razvoja i zaštiti prirode

U ime ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, državni tajnik Ivica Poljičak rekao je na otvorenju da današnji dan treba upamtiti jer su Knjižnica, Aquatika i Grad Karlovac otvorili “prvu samostalnu zelenu knjižnicu u Hrvatskoj, prostor u kojem će se pratiti svjetski trendovi, dovoditi stručnjaci široke edukacije, različitih profila i prenositi informacije i poruke zelene politike EU-a i općenito zelene transformacije”.

Izrazio je zadovoljstvo institucionalnim povezivanjem Gradske knjižnice s Aquatikom kao mjestom susreta i izravnog prijenosa znanja jer “pitanje ekologije i održivog razvoja ne smijemo doživljavati samo kroz nabavu dobrih knjiga, već i kroz širenje nove kulture življenja, počevši od djece koja još pužu”.

Poljičak smatra da bi i sve druge knjižnice u Hrvatskoj trebale imati zelene knjižnice za održivi razvoj.

Ravnateljica Knjižnice Kristina Čunović rekla je da mnoge knjižnice imaju “zelene kutke” jer se razvija svijest o takvoj potrebi, ali primjer iz Karlovca je prvi sa zasebnom knjižnicom.

Knjižnica je namijenjena djeci i mladima, učenicima, znanstvenicima, turistima i lokalnom stanovništvu kako bi se razvijala svijest o važnosti biološke raznolikosti te kako bi se kroz literaturu i ciljane događaje korisnici educirali o održivom razvoju, važnosti zdrave hrane i održive poljoprivrede te očuvanju vode, zemlje, zraka i prirodnih bogatstava, istaknula je.

Ravnateljica Aquatike Margarita Maruškić Kulaš podsjetila je da je toj ustanovi cilj promicati potrebu očuvanja prirodne baštine, posebno slatkovodnih eko-sustava, da će razvojem novih sadržaja Aquatika i Knjižnica građanima i turistima približiti “zelene teme” te da će kroz radionice i pričaonice o održivom razvoju educirati posebnu ciljanu publiku. Dodala je da će to biti i prostor za predstavljanje knjiga u suradnji s hrvatskim nakladnicima.

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić rekao je da Karlovac ima zelenu politiku i da je on zaista grad parkova, a sada se provodi i politika energetske tranzicije te će kroz tri mjeseca 14 gradskih javnih ustanova imati solarne elektrane.

Rekao je da će Zelena knjižnica biti i digitalna, s mogućnošću nabave e-knjiga, a poželio je da svi pronađu vremena i za “knjige s koricama”.

Zelena knjižnica otvorena je u sklopu Proljeća u Karlovcu, koje uz otvorenje knjižnice, razne šetnje i edukacije, omoguće i kulturno uzdizanje uz razne izložbe: Plavo svjetlo, Ivan Fijolić: Skulpture, Okrugli stol – novinari i fotoreporteri u domovinskom ratu, „1903. U Hrvatskoj“ te uživanje u koncertu The Gigsons koji se održava 6. svibnja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije