Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljetne igre

U Dubrovniku po prvi put Gogolj, ali i Tomislav Zajec

ruždjak
arhiva
29.04.2010.
u 16:22

Ove godine na repertoaru će biti i tri prošlogodšnje predstave, među kojima je i kontroverzna izvedba "Hamleta" u režiji Ivice Kunčevića s Lukom Dragićem u glavnoj ulozi.

Dubrovačke ljetne igre odnedavno imaju nove umjetničke ravanatelje. Već je dobro poznato da je za dramu zadužena redateljica Dora Ruždjak Podolski dok je za glazbu odgovoran maestro Ivan Repušić. Budući da je riječ o umjetnicima mlađe generacije, mnogi su mišljenja kako će se ove godine na Igrama dogoditi veliki repertoarni zaokret, barem što se drame tiče.

 Gogoljev "Revizor"

Prema riječima nove ravnateljice drame Dore Ruždjak Podolski, njezinim dolaskom nije došlo do drastičnih promjena jer se, kaže, uklopila u taj model koji već postoji:

- Nisam outsider koji je došao na mjesto ravnatelja, već sam ovdje radila dva samostalna projekta i dva otvaranja i na tom uzorku sam uspjela vidjeti kako stvari funkcioniranju, kazala je.

No, ova mlada redateljica ipak je svojim dramskim odabirom unijela neke novitete u program. Od dvije premijere, izabarala je Gogoljevog "Revizora" budući se do sada na Igrama nije izvodio niti jedan njegov tekst. Režiju je prepustila slovenskom redatelju Jerneju Lorenciju, a glavnu ulogu igrat će Rakan Rushaidat, koji do sad još nije glumio na Igrama. Uz njega, nastupit će  Vilim Matula, Nina Violić i mnogi drugi.

 Pored toga, igrat će se i predstava "Spašeni", a riječ je o prazvedbi drame Tomislava Zajeca koja je i jedan od ovogodišnjih dobitnika nagrade "Marin Držić".

 - Rekla bih da prvi put na Igrama imamo jednu koheziju mlađih autora i mlađih glumaca. Naime, "Spašene" će uprizoriti Franka Perković, koja se već specijalizirala za suvremene hrvatske autore, i njih će dvoje tijesno surađivati, kazala je Podolski. Dio programa koji pokriva strane predstave još nije poznat.

 – Prihvatila sam ovo ravnateljstvo i da se pokažu neki zanimljivi radovi iz inozemstva, međutim, situacija je takva da je novac ograničen i nitko ne može jamčiti da će honorari biti isplaćeni. Tako ne mogu sa sigurnošću još reći tko će doći ove godine, kaže Podolski.

Neće po prethodnicima

 Do sada se mnogo pisalo da se Igre previše naslanjaju na tradiciju i da nisu pretjerano inventivne, no sadašnja se ravanteljica s time ne slaže te kaže da je bivši ravnatelj Ivica Kunčević imao mnogo hrabrih i dobrih poteza.

 - To je, primjerice, bila predstava "Posjet stare dame" F. Dürrenmatta, koja je prepoznala društvenu tranzicijsku situaciju, a i predstava "Priča o Vojaku" Igora Stravinskog, koju sam ja režirala i koju dio dubrovačke publike nije odobrio, smatrajući je previše avangradnom. U svakom slučaju, bilo je tu mnogo hrabrih poteza i mislim da nema mjesta kritici, barem ne s moje strane, zaključila je Dora Ruždjak Podolski.

Komentara 1

Avatar Jorge
Jorge
08:21 30.04.2010.

Kontroverzna izvedba \"Hamleta\"? Po čemu? I još jedno pitanje: ima li Petre Sanader ove godine?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije