Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Mjesec našeg filma"

U 56 hrvatskih gradova dolaze klasici hrvatskog filma

HAVC
27.04.2023.
u 11:55

HAVC nastavlja svoju slavljeničku godinu u okviru koje će tijekom svibnja u 56 hrvatskih gradova i 72 kina prikazati 60 domaćih filmova realiziranih u proteklih 15 godina

Kao dio projekta "H15 – 15 godina u našem filmu", kojim se cijelu godinu obilježava 15 godina djelovanja Hrvatskog audiovizualnog centra, u svibnju će prirediti više od 480 projekcija s nekim od najuspješnijih i omiljenih filmova uz koje su odrastali, razvijali se, educirali, rasli i mijenjali se. 

Iz HAVC-a ističu da tim pogledom unatrag nastoje podsjetiti na uspjehe hrvatskog filma i audiovizualne proizvodnje u proteklom razdoblju i proslaviti ih, te motivirati publiku na praćenje hrvatskog filma i u budućnosti, a bit će to i jedinstvena prilika da se domaće filmove (neke i prvi put) pogleda na kino platnima.

- Izuzetno smo zadovoljni odazivom i uključenjem kina u projekt Mjesec našeg filma, kako u sklopu Kino mreže i nezavisnih kina tako i multipleksa. Njihov interes i želja da zajedno radimo na promociji domaćeg filma kroz ovaj projekt snažan je motiv i poticaj za daljnje inzistiranje na otkrivanju kanala i mogućnosti dolaska filmova do onih zbog kojih se oni i rade - publike - rekao je Chris Marcich, ravnatelj HAVC-a.

Program uključuje filmove svih rodova, žanrova i trajanja: četiri dječja igrana filma, devet animiranih, četiri eksperimentalna, 16 dokumentaraca, šest kratkometražnih igranih filmova i 21 dugometražni igrani film. 

Prikazat će se, među ostalim, "Koko i duhovi" Daniela Kušana, "Moj dida je pao s Marsa" Dražena Žarkovića, animirani "Biciklisti" Veljka Popovića i "Ježeva kuća" Eve Cvijanović, a eksperimentalni film predstavljen je filmovima Igora Bezinovića i Ivane Pipal, Dalibora Barića i drugih.

Dokumentarni film predstavljaju, među ostalima, "Buffet Željezara" Gorana Devića, "Dum spiro spero" Pere Kvesića, "Jedna od nas" Đure Gavrana,  "Nije ti život pjesma Havaja" Dane Budisavljević,  "O jednoj mladosti" Ivana Ramljaka, a kratkometražni filmovi koji će se projicirati su Sonje Tarokić (Tlo pod nogama), Antonete Alamat Kusijanović (U plavetnilo),  Miroslava Sikavice (Zvir) i Zvonimira Jurića (Žuti mjesec). 

Od 20-ak igranih filmova tu su "Comic Sans" Nevija Marasovića, "Dnevnik Diane Budisavljević" Dane Budisavljević, "General" Antuna Vrdoljaka,  "Ljudožder vegetarijanac" Branka Schmidta, "Ne gledaj mi u pijat" Hane Jušić, "Svećenikova djeca" Vinka Brešana, "Ti mene nosiš" Ivone Juke, "Zvizdan" Dalibora Matanića.

Program u sklopu Mjeseca našeg filma održat će se u kinima Kino mreže, nezavisnim kinima te u CineStar kinima.

Komentara 1

ER
EroK
21:57 06.05.2023.

HAVC? "Dnevnik Diane Budisavljević" Dane Budisavljević" ? Ne, hvala!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije