Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTPORA

U 2018. književnicima i prevoditeljima 2,016.000 kuna

28.12.2017.
u 16:06

Iznos je za 63.000 kuna manji od ovogodišnjeg, ali vraćena je jednogodišnja potpora i dana Mariji Andrijašević za pisanje romana “Grad na vodi”

Ministarstvo kulture će 2018. godine književnicima i prevoditeljima isplatiti 2,016.000 kuna potpora za književno stvaralaštvo, što je 63.000 kuna manje nego ove godine. Manji je i broj dobitnika, jer ih je ove godine bilo 82, a sljedeće godine će ih biti 74. Nakon dugo vremena dodijeljena je i jednogodišnja potpora koja iznosi 84.000 kuna, a dobila ju je Marija Andrijašević za pisanje romana “Grad na vodi”.

Njezinu je prijavu Povjerenstvo u kojem su bili Snježana Husić, Marinko Koščec, Ivana Šojat, Milko Valent i Tomislav Zajec ocijenilo najboljom i vrijednom godišnje potpore. Ove je godine povjerenstvo prijave procjenjivalo samo na temelju oglednog arka i sinopsisa projekta, kako bi se postigla što veća objektivnost, te je ministrici sugeriralo da se autori i prevoditelji za 2019. godinu u potpunosti prijavljuju anonimno.

Ove je godine dodijeljeno 54 tromjesečnih potpora koje iznose 21.000 kuna i 19 polugodišnjih koje iznose 42.000 kuna.

Prijave koje su se odnosile na dječju književnost vrednovalo je Povjerenstvo u čijem su sastavu bili Dubravka Zima, Ranka Javor i Marijana Hameršak, a na kraju je te potpore izborilo šest projekata. Među dobitnicima polugodišnje potpore su i Slađana Bukovac, Ernest Fischer, Pero Kvesić, Ivica Ivanišević, Damir Karakaš, Miroslav Mićanović, Amir Alagić, Ružica Aščić, Daniel Bučan, Mirjana Dugandžija, Jasen Boko, Andy Jelčić, Ivica Matičević, Sanja Jukić...

Za potpore je bilo prijavljeno čak 229 programa, od čega čak devedesetak romana.

Komentara 2

MU
mulag
20:49 28.12.2017.

kak prevode, pomocu googla

OO
onako_ovlaš
20:57 28.12.2017.

dobar izbor,pero kvesić,fišer,dugandžija,karakaš........svi budu pomknuli hrvatsku književnost,recimo,do razine romana jure franičevića pločara,to se bu prevodilo na jezike,svjetske

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije