Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HNK Split

Trojica glumaca u naslovnoj roli razapeti između Hamleta i Alise

'Split,01032013- HNK Split, drama Peer Gynt Snimio: Matko Biljak'
'Matko Biljak'
05.03.2013.
u 13:35

Drama je razotkrivanje "pazarske" ljudske naravi , kaže Trpimir Jurkić. Goran Marković osjeća se kao da igra zajedno Hamleta, Tartuffea i Romea, dok Marka Petrića ta ista uloga podsjeća na "Alisu u zemlji čudesa"

Drama HNK Split u srijedu premijerno izvodi Ibsenovu dramu Peer Gynt, kojeg u dramaturgiji Jasena Boke, ravnatelja splitske Drame, postavlja redatelj Goran Golovko.

– Peer Gynt u rangu je Hamleta, djelo koje se rijetko postavlja. U 120 godina splitskog teatra ova drama viđena je samo jednom, i to kao gostovanje – kaže Boko. Ističe da su \"ušli u rizik\", u vrlo hrabar projekt, bez kompromisa. Prema riječima redatelja Golovka, osnovna misao ove petočinke jest – \"budi svoj ili budi sam sebi dosta\".

Tri Peer Gynta, igraju ga Trpimir Jurkić, Goran Marković i Marko Petrić, postavljaju pitanje o ustrojstvu svijeta, društva i čovjeka samog. Posebna je zanimljivost predstave što će u njoj nastupiti cijela glumačka klasa splitske Akademije, a u drami igraju i Anastasija Jankovska, Jelena Posavec Tušek, Nenad Srdelić...  

– Originalnu glazbu za splitsku predstavu skladao je Gordan Tudor, i to rijetko viđenim  stvaralačkim žarom – naglašava redatelj Golovko.

Zanimljivo je da svi glumci u predstavi imaju od dvije do šest uloga osim Jelene Posavec Tušek, koja je \"sve što je Gynt trebao biti\". 

– Ovo je za mene najzahtjevnija predstava u životu. Drama je razotkrivanje \"pazarske\" ljudske naravi te je lako prepoznati Peer Gynta u sebi – kaže Trpimir Jurkić. 

Goran Marković osjeća se kao da igra zajedno Hamleta, Tartuffea i Romea, dok Marka Petrića ta ista, naslovna, uloga podsjeća na \"Alisu u zemlji čudesa\".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije