Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
večeras premijera

Tosca - operni chianti koji unatoč vremenu uvijek ostaje - chianti

Tosca opera
07.03.2014.
u 11:28

U zagrebačkom HNK nova produkcija popularnog Puccinijeva djela, redatelj je Lorenzo Mariani, dirigra Srboljub Dinić. U naslovnoj ulozi je Gabriela Georgieva, tenor je Zurah Zurabišvili, a druga su postava Kristina Kolar i Domagoj Dorotić

Puccinijev političko-ljubavni operni triler Tosca večeras, u petak 7. ožujka, dobit će novo premijerno izdanje na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

U premijernoj postavi, koja će nastupiti i na izvedbi u ponedjeljak 10. ožujka, naslovnu ulogu glamurozne pjevačice i strastvene ljubomorne žene tumači gošća iz Bugarske Gabriela Georgieva, a tenorski partner u ulozi slikara Cavaradossija bit će joj Gruzijac Zurab Zurabišvili. Pjevački par u Puccinijevim je ulogama već stekao međunarodno iskustvo, ali za niz hrvatskih pjevača ova će premijera biti debi u ostalim ulogama, među kojima je najvažnija ona baritonska pokvarenog dijaboličnog šefa rimske policije Scarpije u kojoj će nastupiti Luciano Batinić.

Komičnog crkvenjaka pjeva Ozren Bilušić, a Siniša Štork bit će Cesare Angelotti čijim bijegom iz tamnice čitava drama počinje. U drugoj postavi, koja na pozornicu izlazi već u subotu 8. ožujka s osobitim se zanimanjem očekuje debi riječke sopranistice Kristine Kolar u naslovnoj ulozi, kao i Domagoja Dorotića u ulozi Cavaradossija te Davora Radića kao Scarpije. Dirigent predstave Srboljub Dinić vrlo je pohvalno govorio o svim tim pjevačima uoči prve generalne probe održane u srijedu.

Srpski maestro Dinić s respektabilnom međunarodnom karijerom koju ostvaruje kao dugogodišnji direktor Opere u Bernu te nastupima na velikim festivalima poput onog u finskoj Savonlinni, zaslužio je ponovni poziv u Zagreb nakon uspješnog postavljanja Janačekove Jenufe, a na prvu provjeru pred zagrebačkom publikom stiže Amerikanac talijanskog podrijetla Lorenzo Mariani, kazališni redatelj koji iza sebe također ima veliko međunarodno iskustvo.

U njegovoj su autorskoj ekipi scenograf Mauzirio Balo, kostimografkinja Silvia Aymonino te hrvatski majstor i gospodar kazališnog svjetla Deni Šesnić.
– Bez obzira na to u koju bačvu ulijete chianti, to uvijek ostaje chianti – kaže redatelj Mariani uspoređujući Puccinijevu glazbu s jednako poznatim talijanskim vinom. Sudeći prema onom što smo vidjeli na generalnoj probi, Marianijevo operno vinarstvo drži se tradicije i njegove redateljske bačve služe Puccinijevum vinu, a ne obrnuto.

U povodu 90. godišnjice smrti Giacoma Puccinija u foajeu HNK već je postavljena i do kraja ožujka ostat će izložba pod nazivom Puccini u zagrebačkoj Operi autorica Marije Barbieri i Elizabete Kumer. Zahvaljujući brojnim velikim arijama kao što je Toscina ispovijed pred Scarpiom “Vissi d’arte” ili “E lucevan le stelle” koju Cavaradossi pjeva prije strijeljanja, svaka nova izvedba ove opere u svakom je slučaju za ljubitelje te umjetnosti pravi praznik.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije