Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba u Klovićevim dvorima

Torjanac i oskarovac Ang Lee dijele slavu za Pijev život

Jedan od radova s izložbe
Foto: arhiva Klovićevi dvori
20.11.2013.
u 15:00

Kroz pet dvorana proteže se svijet najnagrađivanijeg našeg ilustratora mlađe generacije

Superlative su o njemu pisali The Guardian, The Times, američki magazini... U nas je pobrao sve značajne nagrade za ilustraciju, a Times je proglasio genijalnim način na koji je ilustrirao slavni roman “Pijev život” Yanna Martela ovjenčan Bookerovom nagradom, a posredno i Oscarom za filmsku verziju Pija u režiji Anga Leeja.

Zato ne čudi da se Tomislav Torjanac predstavlja samostalnom izložbom u čak pet dvorana Klovićevih dvora sa 108 radova. Ističu se tu i slike velikoga formata, što nije uobičajeno kod ilustracije knjiga. Martel je bio fasciniran Torjančevim koloritom, “izvrsnim, prekrasnim ilustracijama, iznimno osobnim, a istovremeno privlačnim svakomu”. Čak je 40 ilustracija napravio za “Pijev život”, a ne samo naslovnicu. U Americi su hvalili činjenicu da ilustracije “ne nadomještaju slike iz knjige u vašoj glavi, nego ih na neki način pojačavaju (što je vrlo blisko čaroliji)”.

Jasno da je poticaje pružala i Martelova čudesna priča o indijskom tinejdžeru 227 dana zarobljenom usred Pacifika na brodiću s tigrom. Za svoju viziju priče Torjanac je nagrađen prvom nagradom na “British Book Design and Production Awards 2008.” u kategoriji “Limited Edition / Fine Binding”. Sjajno je ilustrirao i “Mačka i vraga” Jamesa Joycea.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije