Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poplava novih igara

Testirali smo Sony PlayStation VR2: Posjetite Jurski park i Zvjezdane ratove

Foto: SONY PLAYSTATION
1/3
08.03.2023.
u 10:06

Virtualna stvarnost nove generacije omogućava nam posjet Jurskom parku i Zvjezdanim ratovima, ali i adrenalinske utrke ili magiju basni o miševima, no nezgodna nuspojava duljeg boravka u virtualnoj stvarnosti je fizička mučnina i kasniji osjećaj dezorijentiranosti

Sedam godina nakon što je ušao u svijet virtualne stvarnosti, Sony PlayStation predstavio je novu, drugu generaciju VR uređaja kompatibilnu s PlayStationom 5. Velika je to vijest za igrače, ali i developere koji su jedva dočekali predstaviti nove virtualne svjetove na uređaju dostojnome njihove kreativne vizije. Originalne Sonyjeve VR naočale, naime, već dugo nisu polagale test vremena.

Uz cijenu od oko šesto do sedamsto eura (u Hrvatskoj se počeo prodavati za “đavoljih” 666!) PlayStation VR2 donosi nam znatno unaprijeđenu grafiku, ali i način prostorne orijentacije – više nema kamere koju stavljate na TV ekran, već ugrađene kamerice unutar samih naočala skeniraju prostor oko vas, uključujući namještaj i druge predmete, te vas upozoravaju ako izađete iz sigurnog područja.

Kamere u samom uređaju omogućile su i fenomenalnu novu značajku – umjesto skidanja čitavog seta s glave, pritiskom gumba prebacujemo se iz virtualne stvarnosti u prikaz vlastite sobe, što nam omogućava da dohvatimo ili prerasporedimo stvarne predmete koji nas okružuju. Iako nove naočale “ispod haube” kriju mnoga unapređenja, u smislu produkt dizajna najveći je iskorak postignut na samim kontrolerima, koji više ne izgledaju kao nezgrapne palice, nego kao futurističke sfere koje u potpunosti okružuju igračeve šake. Zadnjih tjedana ekstenzivno smo testirali novi uređaj i moramo reći da je skok između prve i druge generacije Sonyjeva VR-a zaista upečatljiv, iako u igrama i dalje vidimo trzaje i druge probleme koji su dio dječjih bolesti (još uvijek relativno novih) tehnologija.

Prva igra koja se može kupiti u paketu s novim uređajem Sonyjeva je ekskluziva “Horizon: Call Of The Mountain”, smještena u postapokaliptični svijet preplavljen odmetnutim robotima. Radi se o nastavku jedne od najpopularnijih igara zadnjih godina, a umjesto junakinje Alloy (koju ćemo u igri sretati), stavljeni smo u ulogu odmetnika Ryasa, koji pokušava pronaći način da se vrati u zajednicu koja ga je odbacila. Nije bez vraga da je Sony odabrao baš tu igru za predstavljanje novog uređaja: “Horizon” je raskošna demonstracija mogućnosti PlayStationa VR2, koja će vas natjerati da skačete, vičete i instinktivno se odmičete od čudovišta koja vas napadaju. Pritom ćete se i dobro fizički napatiti, jer potrebno se penjati po liticama, izrađivati i ispaljivati strijele u srazu s često nadmoćnijim bićima, pa čak i jesti jabuke koje vam pomažu obnoviti zdravlje.

Dugo nismo nabasali na igru koja je toliko kvalitetno imerzivna, što znači da smo je igrali gotovo do razine povraćanja – inače čestog problema s VR igrama, jer tijelo teško razumije da stoji, a “kreće se”. Srećom, Horizon nam daje mogućnost odabira sjedećeg ili stajaćeg moda pa iako bi igranje stojećke bilo mnogo uzbudljivije, otkrili smo da je sjedenje znatno podnošljivije.

Prva igra koja se može kupiti u paketu s novim uređajem Sonyjeva je ekskluziva “Horizon: Call Of The Mountain”, smještena u postapokaliptični svijet preplavljen odmetnutim robotima
Foto: SONY PLAYSTATION

Zanimljivo je gledati kako su različiti developeri pristupali problemu mučnine pri igranju: “Star Wars: Tales from the Galaxy’s Edge” omogućava nam “teleportiranje” s točke A na točku B, koje znatno umanjuje osjećaj dezorijentiranosti, pogotovo tijekom akcijskih scena, dok “Jurassic World: Aftermath”, u kojem se velikom brzinom provlačimo kroz virtualne hodnike, nismo izdržali igrati ni deset minuta u komadu – osjećaj vrtoglavice trajao je dugo nakon skidanja naočala pa nam je tek kasniji pokušaj u sjedećoj varijanti otkrio o koliko se uzbudljivoj igri radi.

Od početka prodaje PlayStationa VR2 tržište je kao nikada do sada preplavljeno VR naslovima, što znači da se prvi put zaista isplati nabaviti neki headset. Među “zvijezdama” ove rane faze veliki su brendovi poput već spomenutih “Star Warsa” i “Jurassic Parka”, koji su već dvije godine dostupni na Oculusu, te zastrašujući horor “Resident Evil Village”, kojem će ovo biti VR premijera. Mnogo se, s razlogom, priča i o “No Man’s Sky”, dobro poznatoj igri raskošne svemirske mape koja sada izgleda bolje nego ikada dosad.

Međutim, među svim “velikim” naslovima potpuno novim kreativnim pristupom zasjale su igre “Moss” i “Moss II”, u kojima niste aktivni sudionik, nego promatrač i podrška malenom mišu koji pokušava spasiti svoj svijet. Prva igra predstavljena je 2018. godine i sada je temeljito grafički osvježena, a druga je objavljena paralelno s novim VR setom. Naoko jednostavan koncept basne u virtualnoj stvarnosti koja potiče maštu, kreativnost i radost čitanja donio nam je toliko radosti i emocije da je svakako preporučujemo kako klincima tako i odraslima.

Među adrenalinskim igrama koje nisu temeljene na borbenoj akciji, izvrstan je “Kayak VR: Mirage”, temeljen na detaljnim prikazima (umjetno stvorenih) prirodnih ljepota te izrazito vjernoj fizici kretanja kajaka. Osim utrka brzacima, “Mirage” nam daje i mogućnost potpunog opuštanja u istraživačkom roam modu. Kao osoba koja je na starom PlayStationovom VR-u zadnjih godina koristila samo boks, prilično sam se obradovala novom mogućnosti “vježbanja” u vlastitoj sobi, a pogotovo razgibavanja gornjeg dijela tijela, koje često strada od višesatnog igranja.

Tu je i nezaobilazni “Gran Turismo”, kultna automobilska igra čije detaljne, vjerne rekonstrukcije stvarnih trkaćih lokacija u virtualnoj stvarnosti možda ne izgledaju savršeno kao na ekranima visoke 2D rezolucije, ali prelaskom u virtualnu stvarnost dobile su nekoliko dodatnih slojeva uvjerljivosti. Zbog toga smo se ulovili kako preuzimamo mnogo manje rizika u oštrim zavojima i odabiremo nešto sporije i stabilnije automobile, jer osjećaj prevrtanja automobila ili sudara s VR naočalama na glavi zastrašujuće je stvaran.

Među “velikim” naslovima potpuno novim kreativnim pristupom zasjale su igre “Moss” i “Moss II”, u kojima niste aktivni sudionik, nego promatrač i podrška malenom mišu koji pokušava spasiti svoj svijet
Foto: SONY PLAYSTATION

Ljubitelji mirnijih strateških igara potpuno će “odlijepiti” na “Cities VR: Enhanced Edition”, u kojem gradite ceste i drugu urbanu strukturu te se u svakom smislu brinete o funkcioniranju svojeg virtualnog grada. S druge strane, zabavu urbane destrukcije nudi nam “Tentacular”, igra u kojoj gigantska lignja terorizira obalni gradić.

Zanimljiv je i retro futuristički hit “Tetris Effect: Connected”, koji funkcionira neočekivano dobro premješten u virtualnu stvarnost,
Uz poplavu naslova koji se ovih dana objavljuju na dnevnoj bazi, najavljen je i cijeli niz atraktivnih VR igara koje bi trebale izaći do kraja godine, od zombi-horora “The Walking Dead: Saints & Sinners” do navodno revolucionarne pucačine “Crossfire: Sierra Squad”. A to je samo dio novih igara zbog kojih se napokon isplati uložiti u pošteni VR set. A možda i jednu čvrstu kantu za neželjene efekte.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije