Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veliki jubilej

Svijet slavi 200. godišnjicu otkrića velikog misterija egipatskih hijeroglifa

Foto: MOHAMED ABD EL GHANY
29.09.2022.
u 11:22

Za Svjetski dan turizma koji se poklopio s obilježavanjem dešifriranja kamena iz Rosette, u Muzeju egipatskih antikviteta u Kairu otvorena je i posebna izložba faraonskih predmeta

U utorak 27. rujna zemlje diljem svijeta obilježile su Svjetski dan turizma. Poklopilo se to s velikim jubilejom, 200. godišnjicom otkrića tajni antičkih egipatskih hijeroglifa uspješnim dešifriranjem kamena iz Rosette koje je označilo i osnutak znanosti egiptologije. Egipatsko je Ministarstvo turizma i antikviteta stoga odlučilo počastiti sve posjetitelje besplatnim ulaskom u muzeje i arheološka nalazišta u zemlji.

Kamen iz Rosette, jedan od najvažnijih arheoloških nalaza na svijetu, ima dugačku i zanimljivu povijest. Dio je veće kamene ploče koja je bila postavljena u jednom egipatskom hramu 196. godine prije Krista, tijekom vladavine faraona Ptolemeja V. Sadržaj teksta uklesanog na njemu u povodu godišnjice Ptolomejeve krunidbe, dokument koji govori o njegovim postignućima i božanskom statusu, nije sam po sebi od prevelike važnosti. Međutim, isti je tekst napisan egipatskim pismom - hijeroglifima, demotskim i grčkim pismom. Unatoč tome što su stručnjaci grčki tekst ubrzo uspjeli prevesti, egipatsko pismo ostalo je misterij sve dok mladi francuski jezikoslovac Jean-François Champollion nije dokučio tajnu hijeroglifa kao hibridnog pisma u kojem znakovi mogu biti fonogrami, piktogrami i ideogrami. Originalni kamen iz Rosette danas se nalazi u British Museumu u Londonu, pa su Egipćani u Nacionalnom muzeju egipatske civilizacije izložili repliku, a u muzeju će se tijekom mjesec dana održavati brojna događanja i edukativne aktivnosti.

Uz to, Muzej egipatskih antikviteta na trgu Tahrir u Kairu svečano je otvorio svoju knjižnicu i arhiv, koja je sada postala jedan od najvećih i najbogatijih svjetskih izvora knjiga i stručnih radova s područja egiptologije. Posjetitelji su besplatno mogli razgledati neprocjenjive artefakte među kojima i impozantni granitni sarkofag kralja Psusena I., sarkofag i zlatnu masku kralja Tutankamona, njegov pozlaćeni stolac i niz brončanih ušabti ili šabti figura koje su ritualno polagane u grobnice egipatskih faraona. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije