Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Noć kazališt

Sveti Duje i car Dioklecijan čude se suvremenom Splitu

Noć kazališta 2011., HNK Zagreb
arhiva VL
19.11.2011.
u 14:48

Glumica Branka Cvitković, članica žirija Nagrade Marin Držić, ističe kako glumci vole igrati hrvatske tekstove i zato je na ravateljina kazališta da nove komade što prije postave na scenu

Ne mogu se Sveti Duje i car Dioklecijan načuditi modernom Splitu. Dio je to drame Jasena Boke “O kupusu i bogovima” koja je osvojila drugu nagradu Marin Držić za 2010. godini. Čitanjem ulomaka iz nagrađenih drama: Zlatka Svibena, Jasena Boke, Irene Škorić, Hrvoje Hitreca, Marijane Nole i Karmele Špoljarić, u zagrebačkom HNK počela je ovogodišnja Noć kazališta.

U pol’ bijela dana u Noći kazališta, kako ističu orgaznitzatori, koji imaju premijeru opere Hamlet, željeli su naglasiti važnost novih hrvatskih dramskih tesktova. Glumica Branka Cvitković, članica žirija Nagrade Marin Držić, ističe kako glumci vole igrati hrvatske tekstove i zato je na ravateljina kazališta da nove komade što prije postave na scenu. Dan su obilježele uglavnom dječje predstave, počevši od onih koje su igrane u Dječjem kazalištu Dubrava, gdje je Noć i osmišljena, a cijela Hrvatska teatar slavi u čak 27 gradova. U bogat program uključeno je 70 institucija, a publika može vidjeti 119 predstava i uključiti se u 40 popratnih programa. Noć kazališta se ove godine održava u još šest zemalja: Austriji, BiH, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji i Crnoj Gori, te je svuda prepoznata kao izvorni hrvatski kulturni, ali i izvozni brend.

Komentara 1

M3
Miške 3
16:50 19.11.2011.

Car Dioklecian se pokajao za progon kršćana. Ide na listu Jadranke Kosor i fam.Kerum.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije