Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
David Bowie centar

Svemirski roker koji je pomicao granice dobit će svoj muzej u Londonu

VICTORIA & ALBERT MUSEUM, LONDON
09.03.2023.
u 11:05

Arhivu od 80.000 Bowiejevih predmeta otkupio je Victoria & Albert muzej, a golema kolekcija sadrži intimne zapise, fotografije, osebujne kostime i odjeću čuvenog glazbenika

Londonski Victoria & Albert muzej priprema stalni postav posvećen Davidu Bowieju. Muzej je otkupio 80.000 vrijednih predmeta iz arhive čuvenog glazbenika, a 2025. godine planira otvoriti The David Bowie Centre for the Study of Performing Arts u Olimpijskom parku kraljice Elizabete u Stratfordu.

U kolekciji Bowiejeve ostavštine nalaze se rukom ispisane bilježnice, pisma, nagrade, kostimi, odjeća, fotografije, filmovi, glazbeni spotovi, ali i njegovi intimni zapisi, misli i nerealizirani projekti koje javnost do sada još nije imala priliku vidjeti.

Posjetitelji će moći izbliza proučiti kako je stvarao svoju umjetnost, pisao stihove, skicirao vlastite kostime, a u kolekciji se našao i neobičan intrument zvan stilofon, koji je korišten tijekom snimanja pjesme "Space Oddity" i čiji je izvanzemaljski zvuk popularizirao upravo Bowie.

Nije poznato koliko je ta iznimna kolekcija zapravo koštala, no velik dio kupljen je zahvaljujući zajedničkoj donaciji od deset milijuna funti Zaklade obitelji Blavatnik i Warner Music grupe.

– David Bowie bio je jedan od najvećih glazbenika i performera u povijesti. Naš je muzej oduševljen što je dobio priliku postati čuvar njegove nevjerojatne arhive i što će je otvoriti za javnost. Bowiejeve radikalne inovacije u svijetu glazbe, filma, kazališta, mode i stila nastavljaju inspirirati dizajn, vizualnu kulturu i kreativce diljem svijeta – kazao je direktor Victoria & Albert muzeja dr. Tristram Hunt te dodao kako će se novoosnovani centar baviti konzervacijom, ali i daljnjim istraživanjem i proučavanjem Bowiejeva nasljeđa.

David Bowie, pravim imenom David Jones, preminuo je 2016. godine, samo dva dana prije svog 69. rođendana. Tijekom desetljećima dugačke i bogate karijere šokirao je, provocirao i očaravao publiku, pomicao granice performansa, a poznat je bio i po svojim raznolikim i živopisnim personama, poput Halloween Jacka, The Thin White Dukea, Aladdina Sanea, inspiriranog Bowiejevim bratom Terryjem, koji je bolovao od shizofrenije i, naravno, najpoznatijeg svemirskog rokera Ziggyja Stardusta. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije