Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Regionalni Odisej

Suvremeni Odisej Brijune pretvorio u Itaku

"odisej" teatra ulysses na brijunima
arhiv kazališta
19.07.2012.
u 15:14

Na Malom Brijunu za petak je najavljena prva premijera Teatra Ulysses, drama "Odisej" makedonskog dramatičara Gorana Stefanovskog. Dramu režira makedonski redatelj Aleksandar Popovski.

“Govore da je dom tamo gdje je srce. A što ako ne znamo gdje je srce” napisali su dramatičar Goran Stefanovski i redatelj Aleksandar Popovski u povodu prve premijere Teatra Ulysses koja će se održati u petak navečer na Malom Brijunu. Stefanovski, vodeći makedonski dramatičar i profesor u Canterburyju, napisao je dramu “Odisej” po motivima poznatog Homerova epa. Ali, otišao je i korak dalje. Tako je novim tekstom reagirao i na ratove na bivšem jugoslavenskom području, pa nije neprirodno da je prva brijunska premijera okupila iznimno regionalno društvo. Tako uz Šerbedžijin ljetni istarski teatar predstavu supotpisuju i zagrebačka Gavella, Sterijino pozorje, Atelje 212 iz Beograda, Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada, Slovensko narodno gledališče iz Maribora te Teatar na navigatorot iz Skoplja. U ulozi Odiseja je jedan od vodećih hrvatskih glumaca Ozren Grabarić, a tu su i Nikola Ristanovski, Boris Isaković, Jasna Đuričić, Branko Jordan, Nataša Matjašec Rošker, Anita Mančić, Svetozar Cvetković, Dijana Vidušin i Franjo Dijak.

Za novog “Odiseja” sagrađene su i nove tribine za publiku jer je redatelj predstavu izmjestio na novi prostor uz tvrđavu Minor. Scenografiju potpisuje NUMEN, kostimografkinja je Marita Ćopo, glazbu potpisuje poznata makedonska grupa Foltin, a dramaturginja je Dora Delbianco. Miljenka i Ante Sekulić izradili su poveću skulpturu koja je istaknuti dio scenografije. “Odisej”, koji je okrenut sadašnjosti, a ne prošlosti, pogotovu ne onoj antičkoj, na Brijunima će biti izvođen sve do kraja srpnja. A potom slijedi njegovo putovanje regionalnim kazalištima i festivalima, pa i premijera na sceni Dramskog kazališta Gavella u studenome ove godine. Stefanovski je poznat kao autor drama “Divlje meso”, “Tetovirane duše”, “Let u mjestu”, “Sarajevo”, “Bakanalije”, “Hotel Europa”... Stefanovski je makedonski akademik, esejist i znanstvenik, dobitnik prestižne slovenske nagrade u Vilenici, penovac. Autor je i nekoliko filmskih scenarija, ali i scenarija za film “Do Balčaka” koji Stole Popov upravo snima u Bitolju, gdje je Stefanovski rođen 1952. godine. U filmu glume i Predrag Miki Manojlović i Nikola Kojo. Popovski je jedan od najzaposlenijih kazališnih redatelja u Hrvatskoj. Imao je niz zapaženih i nagrađivanih režija u Hrvatskoj (i to Shakespeareov “San ljetne noći” i Ibsenov “Peer Gynt”), a ove godine očekuje ga i debi na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i to sa Shakespeareovim “Na tri kralja ili kako hoćete”, ali i režija Anouilhove “Antigone” u Gavelli na otvorenju sezone. Teatar Ulysses publici nudi još jednu zvučnu premijeru. Riječ je o “Pokojniku” Branislava Nušića koji režira Lenka Udovički. Premijera je početkom kolovoza.

Ključne riječi

Komentara 1

ME
melkior007
20:47 21.07.2012.

Opet tzv. kultura gura balkanske asocijacije.Neka idu u Pančevu pa neka tamo glume.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije