Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pariz

Susret prvih dama kulture otvorio festival

Mladen Stilinović
arhiva
12.09.2012.
u 20:43

Trenutačno se pregovara da se dijelovi programa prikažu i u Velikoj Britaniji te Njemačkoj uoči ulaska Hrvatske u EU

Ministrica Andrea Zlatar Violić sastala se s francuskom kolegicom Aurélie Filippetti u srijedu u Parizu , čime je otvoren Festival Hrvatske u Francuskoj “Croatie, la voici”. Veliki festival tijekom kojega će biti priređeno više od šezdeset umjetničkih programa događa se upravo u vrijeme francuske ratifikacije za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji, a cilj je da se domaćini upoznaju s našom bogatom kulturnom baštinom, ali i programima suvremenih umjetnika, koji time postaju naši najbolji veleposlanici. Violić je već bila naglasila da je ovaj projekt najveći iskorak Hrvatske u inozemstvo, a zanimljivo je da će se dijelovi programa, ovisno o pregovorima koji traju, na proljeće prikazati i u Ujedinjenom Kraljevstvu i Njemačkoj.

Podsjećanje na temelje

– Predstavljanje naše kulture putem suvremenog stvaralaštva i baštine te velikana europskog i svjetskog kulturnog kruga odražava u cijelosti jednu od ključnih značajki Europske unije. Riječ je o političkoj i ekonomskoj zajednici, no imajući na umu krizu i političku neizvjesnost, čini se da nikada nije bilo značajnije da se podsjetimo temelja koji pokreću zajednicu – kazala je ministrica Violić. “Ivan Meštrović Hrvatska ekspresija” velika je izložba koja se u subotu 17. rujna otvara u Musée Rodin, koji skrbi o tisuću djela jednoga od najutjecajnijih umjetnika u povijesti. Gipsani odljev “Zdenca života”, jednog od omiljenih zagrebačkih spomenika, stajat će ispred ulaza u Musée Rodin, a kroz još 12 skulptura, među kojima je i Meštrovićev “Portret Rodina” iz 1914., otkrivaju se veze Meštrovića i Rodina kao dijalog njihovih najznačajnijih radova, ali i korespondencija koja pokazuje da su bili prijatelji i poštovali se kao kolege unatoč velikoj razlici u godinama – Rodin je bio 43 godine stariji od Ivana Meštrovića. Na izložbi će biti pokazane i Meštrovićeve pisane uspomene na velikog kipara 20. stoljeća.

Antejeva desnica

Zanimljivost je izložbe i želja velikog majstora I. Meštrovića da se dva djela spoje u jedan izložak – “Studija za muški torzo” i “Ruka” koji će činiti cjelinu, “Antejevu desnicu”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije