Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova knjiga: John Grisham “Javorov drvored”

Sudski triler 
o još živućim rasnim razlikama na jugu SAD-a

Naslovnica knjige koju je objavilo Znanje
Foto: Arhiva Znanje
12.08.2016.
u 12:16

Treba priznati da je Grisham na trenutke pravnički dosadan, no već nekoliko stranica kasnije upravo sudskim paradoksima čitatelju pruža pravu zabavu, ali i razmišljanje o pravu i pravdi

Izdavačka kuća Znanje u svojoj Biblioteci Knjiga dostupna svima ovog je ljeta zaigrala na prokušanu kartu slavnih i razvikanih autorskih imena. Tako su u ovoljetnom kolu izdali novi roman Stephena Kinga “Gospodin Mercedes”, ali i novi sudski triler Johna Grishama “Javorov drvored” (Znanje, urednica Bojana Franić, prijevod Mladen Jurčić, 39,90 kuna). Ova napeta priča iz sudnice – onakva kakvima je ovaj autor i stekao svoju svjetsku slavu – počinje jednim samoubojstvom. Objesi se teško bolestan čovjek, kojem je karcinom oduzeo svaki razlog za daljnju patnju, no on prije toga napiše novu oporuku. Tu počinju šokovi: ne samo da je riječ o nevjerojatno bogatom čovjeku nego je on iz nove oporuke isključio svoju djecu i unuke.

I dok pred sucem traje borba o dokazivanju pravovaljanosti te oporuke, kreće priča o prošlosti, onoj koja se događa na crnačkom jugu SAD-a, gdje razlike između bijelih i crnih još vrebaju na svakom koraku. Upravo to ovu knjigu čini jednom od najuzbudljivijih koje je Grisham ikada napisao. Pošteno treba priznati da je na trenutke pravnički dosadan, no već nekoliko stranica kasnije upravo sudskim paradoksima čitatelju pruža pravu zabavu, ali i razmišljanje o pravu i pravdi. Uzbuđenja i obrata ne nedostaje i zaista do zadnje stranice nije jasno na čiju će stranu pretegnuti vaga slijepe djeliteljice pravde koja, kao i uvijek kod Grishama, pomalo viri iza poveza na svojim očima. Suđenje, naravno, otkriva sudbine mnogih junaka, a na kraju i zlodjelo koje su vidjela dva dječaka. Tajnu je to koja ih je obilježila za cijeli život. Jesu li zbog nje postali bolji ili lošiji ljudi, svaki će čitatelj procijeniti sam.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije