Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tito, Draža i Pavelić

Strip 'Zemlja otaca' 6. na listi bestselera New York Timesa!

Zemlja otaca strip
10.02.2015.
u 16:06

Govoreći o svojem ocu srpskom teroristu, autorica Nina Bunjevac prikazuje povijest balkanskih sukoba

Dugo se jedan autor s naših prostora, a posebno stripaš, nije mogao pohvaliti ulaskom na prestižnu ljestvicu bestselera New York Timesa. Time je veći uspjeh autorice Nine Bunjevac, čiji je "Fatherland" (u nas preveden kao "Zemlja otaca") ovoga tjedna na visokom šestom mjestu najprodavanijih tvrdoukoričenih strip-knjiga, odmah iznad biografskog stripa o Michaelu Jordanu te dva mjesta iznad kompilacije "The Best American Comics 2014" urednika Scotta McClouda, u kojoj se pak nalaze dijelovi njezina stripa "August 1977", na temelju kojeg je kasnije nacrtala "Zemlju otaca"!

– Očekivao sam velike vijesti jer Ninin strip ima sve: vizualnu superiornost, osobni rakurs i temu totalitarnih režima i terorizma koja je danas iznimno aktualna. Zapadnjacima je posebno zanimljivo što se radi o autentičnoj priči s naših prostora, koji su još uvijek pomalo ozloglašeni zbog svoje krvave povijesti. Njima je to slično kao da netko iz islamskih zemalja progovori o svojem ocu teroristu – ocijenio je hrvatski izdavač Vladimir Šagadin, koji je strip Nine Bunjevac premijerno predstavio na prošlogodišnjem sajmu u Puli. Nije ga, kaže, nudio Ministarstvu kulture za otkup jer je ocijenio da se radi o dovoljno komercijalnom djelu pa je bio posebno iznenađen kada su ga iz Ministarstva sami nazvali i naručili "Zemlju otaca" za brojne hrvatske knjižnice, čiji su se članovi raspitivali kako doći do stripa. Jedan primjerak otišao je i u knjižnicu u Bogićevce, mjesto u kojem je odrastao autoričin otac, budući velikosrpski terorist Petar Bunjevac.

O nasljeđu očeva djelovanja u emigraciji, gdje je sudjelovao u organizaciji bombaških napada na jugoslavenska veleposlanstva u Kanadi i SAD-u nedavno sam razgovarala i s Ninom Bunjevac. Tada mi je rekla da je pisanje "Augusta 1977.", a potom i "Zemlje otaca", bila velika osobna katarza i simbolički čin prihvaćanja obiteljske prošlosti, uz istovremeno distanciranje od očeva djelovanja.

Povijesna slagalica

– Kako je majka sa mnom i sestrom pobjegla u Beograd dok smo bile jako male, ja zapravo nisam poznavala svog oca. Radnja "Zemlje otaca" je slagalica mojih ranih sjećanja te priča koje sam čula od mame i bake. U njima su bile određene praznine koje sam popunila povijesnim činjenicama, mapama te likovima Tita, Draže Mihailovića, Pavelića... S jedne strane, to sam učinila da približim kontekst čitateljima sa Zapada, a s druge da prikažem kako su šira povijest regije i intimne povijesti naših obitelji toliko prožete da jedna ne postoji bez druge – objasnila mi je autorica.

Šagadin je dodao kako mu je posebno drago zbog Nine jer je trebalo mnogo hrabrosti da objavi priču koja se ne tiče samo pokojnih nego i brojnih danas živih ljudi, među kojima su najranjivije njena sestra i majka.

Britanci žele film

– To je teška knjiga koja je otvorila brojne osobne rane. Ovo što se sada događa satisfakcija je za strah kojim je bio obilježen proces pripreme stripa – rekao je Šagadin, napomenuvši kako uskoro slijede promocije francuskog, njemačkog i srpskog izdanja stripa, a s autoricom su već kontaktirali i producenti iz Velike Britanije koji po njenoj priči žele snimiti igrani film!

>> 'Moj tata Petar umro je kao srpski terorist'

Komentara 3

ZG
zg223
09:46 11.02.2015.

kao da gledaju istu kartu balkana ali jedan vidi jugu,drugi veliku srbiju a treci ndh...

Avatar Vrtlaric
Vrtlaric
10:45 12.02.2015.

Tako je ovdje u Australije prije petnajstak godina jedna lažljivica napisala Istinitu Priču o patnji židova u ukrajini .Kao ona kao ukrajinka čula priču u Ukrajini bla bla i na kraju se uspostavilo da je sve bila propaganda i laž i da žena uopće nije ukrajinskog porjekla i nagrada joj je oduzeta i osoba je doživjela sramoćenje. ---- Neznam zašto ali ova priča mi malo zaudara na to.

Avatar Vrtlaric
Vrtlaric
10:50 12.02.2015.

Ta ženska je potpuno izgledala ka o ova na slici , možda je samo promjenila ime i dala se u stari zanat. STRAŠNO !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije