Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kraljevi Netflixa

Streaming gigant prvi put objavio top deset najgledanijih filmova u svojoj povijesti

Foto: Screenshot
1/10
22.07.2020.
u 10:27

Netflix je ovog tjedna po prvi put objavio listu najgledanijih filmova u svojoj povijesti.

Za razliku od kinodistributera, koji uredno objavljuju podatke o prodanim ulaznicama i zaradama, streaming servisi poput Netflixa, HBO-a i Amazona poznati su po slaboj pažnji koju pridaju gledanosti svojih filmova pa i top liste koje povremeno objavljuju najčešće sadržavaju samo poredak najpopularnijih, ali ne i konkretne podatke o gledanosti. Zato je mnoge iznenadilo što je streaming gigant Netflix ovoga tjedna objavio top listu najgledanijih filmova u svojoj povijesti, sa zaista impresivnim podacima o ukupnom broju gledatelja. Još uvijek je to daleko od detaljne statistike koja bi bila podložna nekom vanjskom sustavu provjere, ali velik je korak u odnosu na dugogodišnje tajenje podataka i otkriva nam nešto više o navikama digitalnih konzumenata filmova.

Prije svega, Netflixova statistika stavlja jak naglasak na žanrovski film, pogotovo akcijskog i humorističnog predznaka.

Na prvom je mjestu s 99 milijuna gledatelja diljem svijeta akcijski triler Extraction. U glavnoj ulozi plaćenika junak je Marvelovih filmova Chris Hemsworth, koji se do sada nije proslavio u pokušajima izlaska iz svijeta superjunaka. Extraction je premijerno prikazan 24. travnja, usred perioda globalne samoizolacije koji je pogodovao golemom rastu gledanosti na streaming servisima. Eskapistička nota filma, mješavina akcije i slavnog glumca, kao i snažna Netflixova promocija, sigurno mu je pomogla da zajaše na prvo mjesto.

Povijesno prvi Netflixov blockbuster “Birdbox” sa Sandrom Bullock u glavnoj ulozi i 89 milijuna gledatelja ostaje na drugom mjestu, no kad bi se gledao ukupan udio pretplatnika koji su ga pogledali (70% onih koji su te 2018. koristili Netflix), zapravo bi se trebao naći na vrhu ljestvice.

Slijede uglavnom filmovi za lako gledanje s poznatim hollywoodskim licima u glavnim ulogama, a među njima se nalaze i dvije zanimljivosti: “Irac” Martina Scorsesea, nominiran za nevjerojatnih deset Oscara, jedini je Netflixov adut za nagrade koji je dobro prošao i među korisnicima tog servisa te se našao na šestom mjestu sa 64 milijuna gledatelja. Drugih Netflixovih markera prestiža poput crno-bijele “Rome”, koja je osvojila čak tri Oscara, nema među top 10 najgledanijih, usprkos svem entuzijazmu koji je izazivao među filmskim kritičarima.

Na popisu se nalazi i samo jedan neamerički film, distopijski horor-triler “Platforma” s 56 milijuna gledatelja. Zanimljivo, tu je gledanost natukao u vrijeme korone, kad je nekima očito trebalo vidjeti još gore sudbine od vlastite.

Generalno gledano, digitalnim top listama i dalje vlada princip “filma i igara” na kakav smo se navikli i u mainstream kinima, a umjetnost, očito, i dalje ostaje zabava za manjinu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije