Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrvatska kao filmski set

Strani filmaši kod nas će ove godine ostaviti više od 50 milijuna eura

07.07.2023.
u 10:05

U Rijeci se trenutno snima film oskarovca Gabrielea Salvatoresa, a u sklopu projekta Filming in Croatia prijavljeno je za sada čak 14 projekata i 500 snimajućih dana

Da je Hrvatska iz godine u godinu sve poželjnija filmska lokacija, potvrđuje i najnovija vijest koja nam stiže iz Rijeke, u kojoj se upravo odvija snimanje filma radnog naslova “Napulj – New York” talijanskog redatelja Gabrielea Salvatoresa, nagrađenog Oscarom za najbolji strani film, slavni “Mediteraneo” 1991. godine.

Dio je filma, objašnjeno je na konferenciji za novinare održanoj u Rijeci, snimljen i na čuvenom Titovu brodu “Galeb”, zaštićenom kulturnom dobru koji je Grad Rijeka otkupio na javnoj dražbi i čija će velika obnova, koja je u završnoj fazi, rezultirati i otvaranjem muzejskog postava, kina i raznih kulturnih sadržaja unutar samog broda. No Galeb se našao i u nenadanoj ulozi filmske kulise napete priče o dvoje siromašne djece iz poslijeratnog Napulja 1949. godine koja se pokušavaju domoći novog života i New Yorka, kada ga je prošle godine u ovo vrijeme posjetio Gabriele Salvatores.

– Moja zahvalnost Gradu Rijeci prije svega je vezana za brod “Galeb”. Nije bilo lako pronaći brod prikladan za naš film, brod na koji se Celestina i Carmine tajno ukrcavaju da bi ostvarili svoje snove preko oceana. Ali nakon mog prvog posjeta u lipnju 2022. shvatio sam da bi “Galeb” mogao biti onaj pravi, sa scenografskim intervencijama koje su išle ruku pod ruku s restauracijom broda u muzej – rekao je redatelj Salvatores.

Pripreme na “Galebu” počele su još sredinom svibnja, samo snimanje odvija se od 21. lipnja do 17. srpnja, a osim na “Galebu”, film “Napulj – New York” snimat će se i na prostoru starih lučkih skladišta na riječkoj Žabici, koja trenutačno prolaze transformaciju u “Malu Italiju”.

Najnoviji Salvatoresov dugometražni igrani film, prema predlošku čuvenog Federica Fellinija, nastaje u produkciji talijanske kuće Paco Cinematografica S.r.l iz Italije, pod pokroviteljstvom RAI Cinema, uz podršku Friuli Venezia Giulia Film Commissiona te u suradnji s produkcijskom kućom Antitalent iz Zaprešića.

Snimanja velikih svjetskih filmskih i televizijskih projekata Hrvatskoj su svakako i fantastična turistička reklama, što vidimo na primjeru “Igre prijestolja” ili “Ratova zvijezda”. Među ostalim, Europska filmska akademija Stradun je uvrstila na popis “Blaga europske filmske kulture” te je Stari Grad na Hvaru bio u finalu izbora za najbolju europsku lokaciju za snimanja. No strane produkcije koje baš Hrvatsku biraju za filmsku lokaciju donose nam i niz drugih, na prvi pogled ne toliko očitih dobrobiti otvarajući radna mjesta hrvatskim filmskim djelatnicima i donoseći zaradu lokalnoj zajednici najmom smještaja, lokacija, vozila, prostora i cateringa jer sve su to načini na koji strane produkcije u Hrvatskoj ostavljaju milijune eura.

Velik dio zasluga za našu popularnost u filmskom svijetu pritom pripada projektu Filming in Croatia, koji je pokrenuo Hrvatski audiovizualni centar 2012. godine, te koji u suradnji s Ministarstvom kulture i medija provodi program poticaja u obliku povrata od 25% ili čak 30%, ovisno o kriterijima poput minimalnog potrošenog iznosa u Hrvatskoj, angažiranja hrvatskih glumaca i članova filmske ekipe ili snimanja u područjima ispodprosječne razvijenosti.

Iako konkretno film “Napulj – New York” nije jedan od projekata prijavljenih za poticaje, iz HAVC-a saznajemo da njihov program ove godine ostvaruje rekordne rezultate, jer samo do ovog trenutka već je prijavljeno 14 projekata, s najavljenom ukupnom potrošnjom većom od 50 milijuna eura. Za usporedbu, te početne 2012. godine u Hrvatskoj je u sklopu Filming in Croatia snimljeno pet projekata, da bi 2015. taj broj skočio na deset, a godinu poslije na 18! Nakon kratkog pandemijskog pada, prošle je, 2022. godine, ostvareno sveukupno 14 projekata s potrošnjom od 45 milijuna eura, u Hrvatskoj se snimalo čak 286 dana, a među lokacijama prednjačili su Kvarner, Dalmacija, Istra i grad Zagreb. Upravo tako na Netflixu, primjerice, možemo pogledati seriju “Witcher”, koja se prošlog proljeća snimala na Krku.

– Brojke od ove godine još su radne, ali broj najavljenih dana snimanja prelazi 500, ponajprije zbog dugotrajnih snimanja serija. Riječ je tu, među ostalim, i o trećoj sezoni britanske serije “Hotel Portofino”, koja je upravo počela sa snimanjem, zatim “SAS Rogue”, još jednoj britanskoj seriji s tematikom Drugog svjetskog rata čije je snimanje pri kraju, te njemačkoj “Der Kroatien Krimi” i češkoj “On The Waves of the Adriatic”, koje su završile sa snimanjem – kazala nam je Tanja Ladović Blažević, voditeljica Filming in Croatia, dodavši da se u Hrvatskoj u principu snima tijekom cijele godine, no vrhunac je u svibnju, lipnju, rujnu i listopadu.

U ovom se trenutku u Zagrebu tako upravo završava i snimanje postapokaliptične rock-opere “O’Dessa” redatelja Geremyja Jaspera, koji je okupio niz svjetskih zvijezda poput Sadie Sink, poznate nam iz serije “Stranger Things” i filma “The Whale” i Murraya Bartletta iz “White Lotusa”, a koje smo imali priliku vidjeti na setovima u Sveučilišnoj bolnici Blato te na staroj tržnici u Trnju. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije