Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
koncert Kaleidoskop

Stiff Little Fingers kao hard rock varijanta The Clash u Tvornici

stiff little fingers
16.11.2014.
u 10:15

Energija benda poznatog po spoju gotovo hard rock rifova, melodičnosti i političkih preokupacija na tragu The Clash ostala je onakva kakva je bila na počecima. Stare garde punkera trebale bi ovoga vikenda u Tvornici doći na svoje

Kada sam stajao pred irskim glazbenim zidom slavnih u Dublinu, začudilo me da među dvanaest velikana na čelu s U2, Vanom Morrisonom, Philom Lynottom, Sinead O'Connor i drugim irskim glazbenim ikonama ne stoje Stiff Little Fingers. Moglo bi se isprva pomisliti da zid slavnih sadrži samo srednjostrujaške zvijezde, ali kako onda objasniti da su na njemu (i neka su) The Undertones – ne samo najveći konkurenti SLF-a na punkerskoj sceni kraja 1970-ih i samog početka 1980-ih nego i vrući suparnici s kojima su se medijski prepucavali. The Undertones su optuživali SLF da u tekstovima i javnim istupima koriste politizaciju irskog pitanja, a oni su uzvraćali da ništa ne čine s tim u vezi. Ne umanjujući vrijednost The Undertones, koji su ostali upamćeni najviše po pjesmi Teenage Kicks, SLF imaju barem tri pjesme iz reda punkerskih himni: "Alternative Ulster", "Gotta Gettaway" i "Nobody's Hero".

Sve njih posve ćemo sigurno čuti u nedjelju u Tvornici kulture kada Stiff Little Fingers ponovno nastupi pred zagrebačkom publikom koja u posljednje vrijeme doživljava neku vrstu punkerskog revivala. Iako daleko od svojih vrhunaca s kraja 1970-ih, stare punkerske legende dobro kotiraju kod danas srednjih generacija (punkera u duši, ako više ne po izgledu), što se osobito dobro pokazalo na koncertu The Vibratorsa u zagrebačkom Vintage Industrial Baru za koji su i sami članovi benda rekli da im je najbolji nakon dugo vremena.

Stiff Little Fingers također su prošli svoj vrhunac ulaskom u 1980-e. Nakon prva dva sjajna albuma "Inflammable Material" (1979.) i "Nobody's Heroes" (1980.) snimili su još dva prosječna i nakon toga se raspali. Reaktivirani su 1987. i otada se izmijenjalo nekoliko postava, a konstanta je do danas ostao samo pjevač Jake Burns. No energija benda poznatog po spoju gotovo hard rock rifova, melodičnosti i političkih preokupacija na tragu The Clash ostala je onakva kakva je bila na počecima. Stare garde punkera trebale bi ovoga vikenda u Tvornici doći na svoje. 

>> Irski punkeri Stiff Little Fingers nastupaju u zagrebačkoj Tvornici

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije