Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
4 lica jazza

Spomenik domaćoj jazz kulturi u izvedbi najvećih jugoslavenskih glazbenika

Croatia Records
23.02.2022.
u 11:44

Croatia Records ponovno je u prodaju pustila dvostruki, remasterirani vinil "4 lica jazza".

Dvostruki vinil “4 lica jazza” koji je Croatia Records ponovno pustila u prodaju, remasteriran s originalnih vrpci, jedno je od najznačajnijih vinilnih reizdanja koja su se kod nas pojavila i dokaz nekadašnjih sjajnih jazz postignuća. I ne samo to, originalni album mogli ste kupiti za nekoliko stotina eura, a sad taj spomenik domaće jazz kulture imate na raspolaganju po puno pristupačnijoj cijeni.

Taj album iz 1977. godine ne treba brkati s CD-om “Četiri lica jazza” na kojem su prije dvije godine objavljene skladbe Silvija Glojnarića. Te snimke iz dvorane Vatroslav Lisinski (1. prosinca 1977.) i ljubljanskog kina Union (3. prosinca 1977.) spojile su nekoliko velikana jazza, a između spomenutih koncerata, 2. prosinca 1977., nastupili su u Lapidariju gdje ih je snimila Televizija Zagreb, a Lapidarij je postao, kaže Boško Petrović na originalnoj bilješci albuma, klub u koji ste osim na novovalne prvake mogli redovito odlaziti i na jazz koncerte. Jedan od njih bio je i ovaj, s All Stars postavom, kako piše Petrović na omotnici, kao ideja okupljanja u mali sastav nekolicine ponajboljih tadašnjih jugoslavenskih jazz glazbenika bez obzira na to gdje trenutačno djeluju.

Pa su se u Zagrebu 28. rujna 1977. na probama našli: trubač Duško Gojković (tada je u Münchenu vodio internacionalni kvintet The Summit), klavirist Bora Roković (član orkestra Wernera Müllera na Radio Kölnu), tenor saksofonist Jovan Miković iz Frankfurta, članovi Plesnog orkestra Radio-televizije Zagreb Damir Dičić (gitara) i Krešimir Remeta (bas) i bubnjar grupe Time Ratko Divjak. “Konačno”, piše Boško Petrović, “tu je i prva dama jugoslavenskog vokalnog jazza Nada Knežević kojoj je ovo (nažalost) tek prva jazz ploča”.

Dvostruki vinil donosi po dvije originalne skladbe Petrovića, Gojkovića i Dičića, te četiri obrade, a sve zajedno fascinantno svjedoči o mogućnostima međunarodno poznatih jazz-prvaka. Osnivanja supergrupe prisjetio se i tadašnji glavni urednik Jugotona Dubravko Majnarić u knjižici tog vinilnog reizdanja u kojem dobivate i download kod za besplatno preuzimanje mp3 verzija pjesama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije