Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KULTURNI FESTIVAL Na Splitsko ljeto stiže 800 umjetnika

Splitsko ljeto: Za operne arije zatvoren peristil

kul-01-txt.jpg
import
22.05.2006.
u 10:41

SPLIT - Splitsko ljeto neće se više isključivo povezivati sa Splitom. Naime, direktor festivala Milan Štrljić predstavio je u srijedu 52. izdanje kao Splitsko ljeto plus. - Taj plus vrlo je bitna promjena, koju kanimo uvesti kao praksu za ubuduće. Ljeto ćemo disperzirati po županiji, pa će predstave, osim u Splitu, igrati i u Trogiru, Kaštelima, na otoku Braču - rekao je Štrljić.

Meštrovićev kaštelet
U festivalsku funkciju vraćen je i Meštrovićev kaštelet. Direkcija Splitskog ljeta bila je prisiljena na promjene, jer su im Peristil zatvorili za raskošne opere (“Aida” će biti priređena u trogirskoj kuli Kamerlengo), a na Carrarinoj poljani, tradicionalnom mjestu odigravanja dramskih predstava, otvoreno je još nekoliko kafića.

- Borba je to kulturnih i antikulturnih tendencija. Trogir je za to najbolji primjer. Ne radimo ovaj iskorak samo predstava radi, to je naš doprinos uspostavi duhovnosti, jer Trogir je predodređen da bude grad kulture - rekao je umjetnički ravnatelj splitskog HNK - a Petar Selem.

Ljeto će na Peristilu otvoriti Mozartov “Don Giovanni”, no to neće biti i jedino što će se od velikog skladatelja čuti na festivalu, jer ipak je 2006. njegova godina. Posebno mjesto zauzela su i dva komada sakralne glazbe B. Papandopula, hrvatskog Mozarta, kako kaže Hari Zlodre, direktor Opere. Balet će imati jednu, ali vrijednu, premijeru -

“Magnum” Izraelca Ramija Be’era. Pripremljene su i četiri dramske premijere - lutkarska verzija “Ere s onoga svijeta”, “Decameron” u režiji G. Golovka, Benetovićeva “Hvarkinja” , te “Rosencrantz i Guildenstern su mrtvi” u režiji Nenni Delmestre.

Dolaze i Kinezi
Sve skupa, najavljeno je 67 izvedbi, u Split stiže 800 umjetnika sa svih meridijana i paralela, uključujući i Orkestar kineskog radija, te Simfonijski orkestar Čajkovski Moskovskog radija.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije