Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Staza hrvatskih velikana"

Snimite selfie s Nikolom Teslom pa sjednite na kavu s Marinom Getaldićem

Arhiva VL
15.03.2022.
u 09:15

Skultpure hrvatskih velikana u svibnju će osvanuti na trinaest lokacija u Zagrebu

Kava i selfie s Nikolom Teslom, a onda na kroasan s prvim hrvatskim matematičarom Marinom Getaldićem. Doduše, s njihovim umjetničkim varijantama, odnosno skulpturama, koje će, uz ostale hrvatske velikane, u svibnju osvanuti na 13 zagrebačkih lokacija. Točnije, ugostiteljskih terasa. Povijesno-turistički projekt nazvan "Staza hrvatskih velikana" inicirali su Hrvoje Markešić i Ante Bogdanić, dok produkciju vodi agencija Time frame, uz komunikacijsku potporu Millenium promocije. U sklopu toga je dosad, dakle, predstavljen Teslin kip čiji je autor kipar Nikola Vudrag, a ovih je dana završena i skulptura Marina Getaldića koju je pak izradila francuska kiparica Georgette Yvette Ponté.

– Kad su me pozvali da sudjelujem u ovom projektu, bila sam izuzetno sretna, prije svega jer su me odabrali, a pristala sam jer je projekt izuzetno zanimljiv i inovativan. Takvo nešto nisam vidjela ni u rodnoj Francuskoj – kaže G. Ponté, koja je rođena u Nici, a ima svoj atelje u Rijeci, dodajući kako joj je drago što se stvaraju strukture pomalo zaboravljenih hrvatskih velikana. Kao kiparici, navodi, uz to joj je jako bitno što je naglasak na interakciji skulpture s gledateljem, što je nažalost u praksi javnih skulptura rijetkost. A priznaje i kako je relativno slaba poznatost ovih velikana u svijetu, iako su dali golem doprinos globalnoj civilizaciji.

Krajem ožujka će se na posebnoj prezentaciji u zagrebačkoj Laubi predstaviti i ostali kipovi, poput Ivana Meštrovića koji je rad Jelene Mavrić Varga. Tu je i Marko Polo "skovan" od ruku umjetnice Ive Šintić, dok je za Nikolu Šubića Zrinskog zadužen Medarde Pack. Slavoljuba Penkalu radi Sanjin Vinković, a Milku Trninu umjetnica Jelena Kašić. Kipar Nikola Vudrag usto potpisuje Fausta Vrančića, Andriju Mohorovičića, Josipa Belušića, Ivana Vučetića i Dražena Petrovića. Projekt podržavaju Turistička zajednica Grada Zagreba, Grad Zagreb, Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica, ali i zagrebački ugostitelji koji se iznimno raduju ovom osvježenju gradskih eksterijera. 

 

 

Smrt Igora Mandića Nema više "nježnog srca i slobode lajanja"

Hrvatska na 59. Venecijanskom bijenalu

Na najvećoj međunarodnoj smotri suvremene vizualne umjetnosti od 23. travnja naša zemlja nema svoj paviljon. Predstavlja je projekt "Bez naziva" čiji je idejni tvorac umjetnik Tomo Savić-Gecan

Mirjana Karanović režira komediju Mire Gavrana

Poznata i cijenjena srpska glumica Mirjana Karanović u Beogradu režira Gavranovu komediju "Sve o ženama", koja je od praizvedbe 2000. godine postala najizvođeniji dramski tekst uglednog hrvatskog književnika

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije