Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KNJIGA MOŽE, FILM NE

Snimanje filma po knjizi nobelovca zaustavljeno sudskom tužbom

Gabriel Garcia Marquez
07.10.2009.
u 14:53

Meksička udruga za suzbijanje prostitucije tužbom je blokirala snimanje filma po romanu Gabriela Garcije Marqueza "Sjećanje na moje tužne kurve".

Zadnji roman koji je objavio kolumbijski nobelovac, "Memoria de mis putas tristes" iz 2004. godine, trebao je biti ekraniziran u Meksiku. No, snimanje filma s budžetom od osam milijuna dolara, koje je trebalo početi krajem listopada u meksičkoj saveznoj državi Puebla, upitno je zbog tužbe Regionalne udruge protiv trgovine ženama i djevojčicama u Latinskoj Americi i na Karibima.

Ravnateljica udruge Teresa Ulloa izjavila je da bi filmska adaptacija Marquezova romana poticala pedofiliju i bila dostupna široj publici:

- Kao knjizi, tom djelu nemaju pristup najranjiviji ljudi našeg društva. Ali, kad snime film, on će biti u kinima i kasnije sigurno i na televiziji.

U njihovoj tužbi, zbog koje je vlada države Puebla izjavila da neće sudjelovati u snimanju filma, nije eksplicitno naveden slavni književnik, već samo "tko god je odgovoran za radnje koje se mogu tumačiti kao zločin odobravanja dječje prostitucije".

- Mi ne želimo strpati Garciju Marqueza u zatvor - kaže Teresa Ulloa - Mi samo želimo da oni ne snime taj film.

Ulloa je dodala da, budući da film sufinanciraju i danske i španjolske vlasti, planiraju i pismom pozvati te dvije zemlje da odustanu od sudjelovanja u snimanju filma.

Ricardo del Rio, koredatelj i producent filma, ističe da su tvrdnje koje je udruga iznijela u tužbi netočne:

- Oni cenzuriraju film prije nego je snimljen, bez da bilo što znaju o scenariju ili o redateljevoj viziji.

Del Rio ističe da u filmu nisu uopće namjeravali spomenuti godine prostitutke s kojom u romanu pred kraj života spava 90-godišnji novinar, a za koju je odabrana 21-godišnja kubanska glumica Ana de Armas (mladolikog lica, ali vrlo ženstvenog tijela), ali udrugu to nije zanimalo:

- Oni su jednostavno ubili našu adaptaciju. Bez sredstava mi ne možemo snimati.

No, producenti iz tvrtke Memorias del Sabio Producciones ne namjeravaju odustati:

- Mi aktivno radimo na ostvarenju tog filmskog projekta. Znamo da je to film koji će pobuditi zanimljivu raspravu, kao što će i nas navesti da kao društvo sazremo - kaže Raquel Guajardo iz Memoriasa.

Inače, jedina država u kojoj je Marquezov roman zabranjen zbog "sumnjivog sadržaja" bio je Iran, i to nakon što se prvo izdanje u nakladi od 3000 primjeraka rasprodalo za samo par dana. U hrvatskoj je "Sjećanje na moje tužne kurve" objavio VBZ te je knjiga bila i u prodaji na kioscima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije