Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi CD: Urban & 4

Smrt kao umjetnički koncept u bespućima poetske zbiljnosti

kundera damir urban  i 4
arhiva
08.06.2012.
u 13:34

Na CD-u je šest pjesama povezanih jednom temom, a Urban iznova inzistira na promišljenim stihovima koji su lišeni humora

Kralj domaćeg art-rocka ili žrtva vlastite pretencioznosti? Ovisno o njegovu kreativnom raspoloženju, Urbana možete promatrati s obje strane te “barikade”. No kako god okrenuli, bivši šef Laufera zvuči kao čovjek koji sebe doživljava krajnje ozbiljno – njegovi uzori obuhvaćaju Johanna Sebastiana Bacha, oksfordske depresivce Radiohead i američkog pionira minimalizma Stevea Reicha. Uz ostale, njima pripada i slavni Čeh Milan Kundera koji se našao i u naslovu novog CD-a. Urbanov “pravi” album – popraćen eksperimentalnim filmom – morat će pričekati do kraja godine. Zasad smo dobili šest pjesama donekle povezanih temom “besmrtnosti”, a one ne otkrivaju revolucionarne zvučne pomake: kombinacija repetitivne elektronike u naslovnoj skladbi, ambijentalne baladičnosti (lirska „Kasno je za ljubav“) i škriputave rokerske distorziranosti („Otporan na život“) odavno su postale njegov glazbeni trademark.

Isporučeni tipičnim melodramatičnim vokalnim tikovima, tekstovi su posebna i još važnija priča. Ipak, bez tih promišljenih stihova – lišenih humora i puštenih da kruže bespućima poetske zbiljnosti – Urban ne bi bio Urban. Ako ništa drugo, njegova poetizirana verzija rocka, kakvu su mnogo prije njega usavršili dvojica Davida – Bowie i Sylvian – još donekle funkcionira u posebno dizajniranom i hermetičnom svijetu, u kojem se sve, pa i smrt, može promatrati kao ambiciozni umjetnički koncept.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije