Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljubljanski festival

Slovenska prijestolnica ne troši, nego ulaže 11 posto budžeta u kulturu

MICHELE MONASTA/MMF
26.02.2024.
u 18:04

,sva godišnja doba obogaćuje vrijednim sadržajima

Sumorna, kišna i prohladna veljača, vrijeme školskih praznika, pa još petak navečer u koji mnogi stanovnici pobjegnu iz grada na vikend. Ljubljana sasvim drugačija od one kakvu volimo posjetiti ljeti, uzavrelu, gostoljubivu i hedonističku. Ali jedno je isto: glazba na Ljubljanskom festivalu koji sva godišnja doba obogaćuje vrijednim sadržajima.

U petak navečer u prepunoj dvorani Slovenske filharmonije vrilo je u gledalištu i na pozornici od mladosti, u ovom slučaju one mladosti na kojoj glazba ostaje. Slovenski omladinski orkestar, njegova dirigentica Živa Ploj Peršuh i sjajni mladi violinist Rok Zaletel Černoš svojski su se trudili opravdati dano im povjerenje da zatvore sedmi po redu Zimski ljubljanski festival.

Posebno nadahnuće oni najsretniji među njima mogli su dobiti večer ranije na istom mjestu gdje je svirao Maksim Vengerov. Obično se kaže "jedan od najboljih na svijetu", jer glazba nije natjecanje. Ali njegova karijera, osobnost, majstorstvo, zrelost, posvećenost i ljudskost jednostavno potiču da ga, bez ograda, nazovemo najvećim violinistom današnjice.

Začudo, ovo mu je bilo prvo gostovanje u Sloveniji, ali sigurno ne posljednje. U Ljubljani je proveo tri dana pripremajući program recitala sa svojim čestim suradnikom, pijanistom Vagom Papianom. Imao je svu pažnju i potreban mir. I onda se na samom koncertu između Vengerova i Ljubljane dogodila velika ljubav. Brahmsov Scherzo u c-molu, Franckova Sonata u A-duru, zanimljiv susret s Prvom sonatom osebujnog suvremenog skladatelja Alexeya Shora i Druga sonata Sergeja Prokofjeva. Ozbiljan i zahtjevan program, nakon kojeg je dvorana eksplodirala oduševljenjem pa su zaredali dodaci s kojima Vengerov nikada ne škrtari.

Darko Brlek, direktor Ljubljanskog festivala već trideset godina, lako je kasnije te večeri dogovorio nastavak suradnje. Vengerov će se vratiti vjerojatno već 2025., kao jedan od dragulja 73. Ljubljanskog festivala, a program ovogodišnjeg 72. izdanja, koje će trajati od 20. lipnja do 3. rujna, objavljen je, prema običaju, sa završetkom zimskog festivala.

Iz Londona na Križanke ovog ljeta stiže mjuzikl "Bodyguard". Spektakularni balet "Spartak" dolazi iz daleke Astane, a Verdijev "Trubadur" iz Firence, s maestrom Zubinom Mehtom koji će dirigirati i simfonijski koncert, baš kao i Antonio Pappano s Londonskim simfonijskim orkestrom i Riccardo Chailly s Filharmoničarima Scale.

Obljetnicu Rahmanjinova obilježit će genijalni Pletnjov svirajući u dvije večeri sva četiri klavirska koncerta Sergeja Vasiljeviča, a Pucciniju u čast mariborskoj će se produkciji "Tosce" pridružiti zvjezdana postava: Rebeka Lokar, Jonathan Tetelman i Željko Lučić. Festival će zatvoriti Martha Argerich. A tek smo počeli nabrajati. Program je objavljen na adresi ljubljanafestival.si pa birajte, dođite i vidite što može grad koji 11 posto svog proračuna ne troši, nego ulaže u kulturu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije