Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Camineum dvorana

Sjajan nastup Hrvatskog komornog orkestra u Beču

Hrvatski komorni orkestar
Foto: Snježana Herek
1/2
01.12.2014.
u 12:49

"Dojmovi su sjajni. Zahtjevna bečka publika izvanredno nas je primila"

Hrvatski komorni orkestar pod ravnanjem maestra Josipa Nalisa sa solisticom Renatom Penezić (flauta) sjajnom izvedbom atraktivnog programa oduševio je u Camineum dvorani Austrijske nacionalne knjižnice u dvorcu Hofburg u Beču, u nedjelju navečer bečku publiku, koja je glazbenike nagradila burnim pljeskom. Burno odobravanje publike smirio je tek dodatak: Treći stavak Luke Sorkočevića.

Na programu Hrvatskog komornog orkestra, koji je bio uvršten u redovnu koncertnu pretplatu bečkog Novog umjetničkog foruma (Neue Künstlerforum), bila su djela Rubena Radice, Bernharda Moliguea, Luke Sorkočevića i Franza Schuberta. Izbirljiva bečka publika u kojoj je bilo više od 250 poklonika željnih vrhunskog komornog muziciranja, došla je na svoje. Uživala je u sviračkim majstorijama komornog korpusa na čelu sa sigurnim i razigranim maestrom Nalisom te osebujnim interpretacijama flautistice Penezić, koja se je predstavila kao istinski virtuoz svoga instrumenta. Bio je to osmi koncert u sklopu desetog Festivala hrvatske glazbe u Beču koji traje do 7. prosinca, a obuhvaća deset koncerata klasične, zabavne, jazz i izvorne tradicijske glazbe.

- Svrha festivala je prije svega predstaviti austrijskoj publici hrvatsku glazbenu literaturu i izvođače, a Hrvatski komorni orkestar je to večeras vrlo uspješno učinio, čemu je potvrda i izvanredno topao prijem brojne bečke publike i pozivi na bis - rekao je za Večernji list umjetnički ravnatelj Festivala, muzikolog Davor Merkaš.

Maestro Josip Nalis bio je u Beču, po prvi put u dvostrukoj ulozi: kao dirigent i ravnatelj Koncertne direkcije Zagreb, čiji je Muzičko-informativni centar na čelu s Merkašem, organizator Festivala hrvatske glazbe u Beču.

- Dojmovi su sjajni. Zahtjevna bečka publika izvanredno nas je primila. Bila nam je čast i zadovoljstvo nastupiti u ovom prekrasnom ambijentu i dvorani poznatoj po izvrsnoj akustici - rekao nam je nakon koncerta Nalis.

- Vrlo sam zadovoljan, a i publika je bila oduševljena nastupom hrvatskih komornih glazbenika koji su publiku na upečatljivi način upoznali s glazbenom literaturom drugog podneblja - rekao je za Večernji list voditelj bečkog Neue Künstlerforuma prof. Ernst Lintner, koji se već godinama istinski zalaže da hrvatsku glazbu i umjetnike približi Austrijancima.

- Kvaliteta se je povećavala iz godine u godinu i sada nam stižu već glazbenici svjetske klase - istakao je Lintner. Koncertu je bila nazočna i ministrica savjetnica za kulturu u hrvatskom Veleposlanstvu u Beču Zdenka Weber. U publici je, između ostalih, bio i Anđelko Ramušćak, osnivač Hrvatskog komornog orkestra.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije