Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba

Sesvečanke unikatnim etno nakitom osvojile Beč

nakit  (1)
Snježana Herek
16.05.2013.
u 17:48

Riječ je o replikama etno nakita iz svih krajeva Hrvatske te suvremeno dizajniranom nakitu s etno elementima, kao i umjetničkim fotografijama izložene tradicijske baštine.

BEČ – „Zaustavi dugu“, naziv je izložbe radova polaznica tečaja etno nakita Narodnog sveučilišta „Sesvete“, otvorene u srijedu navečer u Hrvatskom centru u Beču.

Na izložbi su predstavljeni radovi 12 polaznica tečaja, Jadranke Bagladi, Ane Bibić, Vlatke Bunete, Nevenke Čižmić, Nade Jambrek, Biserke Levanić, Dubravke Novoselac, Marije Obad, Vesne Pondeljak, Ljiljane Stojanović, Jelene Mužinić i Vinke Mareković.

Riječ je o replikama etno nakita iz svih krajeva Hrvatske te suvremeno dizajniranom nakitu s etno elementima, kao i umjetničkim fotografijama izložene tradicijske baštine.

- Kroz tečaj etno nakita i uz pomoć voditeljice Vinke Mareković već šest godina nastojimo prenijeti baštinjena znanja izrade tradicijskog nakita, koristeći pritom kreativni potencijal tradicijske baštine u stvaranju novog, suvremenog izričaja- rekla je etnologinja i povjesničarka umjetnosti Vjekoslava Damjanović, zahvalivši Hrvatskom centru u Beču i tajnici Gabrijeli Novak Karall na domaćinstvu. Napomenula je kako je svaki komad nakita unikat kojeg obilježava individualnost, osobnost i umjetničko nadahnuće svake autorice ponaosob.

- Nakit je na našem tlu prisutan od najranijih prapovijesnih arheoloških nalaza pa sve do danas- ustvrdila je Damjanović, dodavši kako ga karakterizira jednostavnost, ljepota i raznolikost.

Izložbu je otvorila ministrica savjetnica za kulturu u hrvatskom veleposlanstvu u Austriji dr. Zdenka Weber istaknuvši kako su riječi nakit i okititi kao i fenomen izrade nakita stari koliko i čovječanstvo, te da i u Hrvatskoj imaju dugu tradiciju.

Pokrovitelj izložbe koja se može pogledati do 14. lipnja je Veleposlanstvo RH u Austriji.

Glazbeni okvir izložbi etno nakita, koji je osvojio srca bečke publike, posebice njenog ženskog dijela, dao je kantautor Dubrovačkih kavaljera, Josip Čenić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije