Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
megaprojekt petera jacksona

Šestosatni dokumentarac vodi nas kroz raspad i zadnje dane Beatlesa

Foto: Disney
16.08.2021.
u 10:01

Premijera nove dokumentarne serije redatelja Petera Jacksona o kultnom bendu najavljena je za studeni 2021.

Vijest da redatelj Peter Jackson već nekoliko godina priprema dokumentarni film “Get Back” o Beatlesima nakon godine korone dobila je i službenu najavu premijere u studenom 2021., za američki praznik Dan zahvalnosti na kanalu Disney Plus. Više stotina sati filmskih materijala iz 1969. na koncu će biti montirano i objavljeno kao trodijelna televizijska serija u dvosatnim epizodama. Nedvojbeno se radi o najambicioznijem projektu povezanom s Beatlesima nakon dokumentarne serije “Anthology” iz 1995., a osim nove dokumentarne serije, pojavit će se i digitalno pročišćena verzija originalnog filma “Let It Be” Michael Lindsay-Hogga, koji je zapravo izvorište cijele ove priče.

Otkud sad to, mogli bi se zapitati neupućeni, ali priča je zapravo vrlo jednostavna. Radi se o vizualnim i zvučnim materijalima nastalima u siječnju 1969. kada su Beatlesi dvadesetak dana u Londonu snimali film i album, održali svoj posljednji zajednički ad hoc nastup na krovu londonske zgrade, a sve skupa poslije je objavljeno kao film i album “Let It Be”. S tom razlikom da je film bio odličan, a album polovičan, o čemu kasnije.

Iz tih stotina preostalih sati neiskorištenih materijala Peter Jackson nakon trogodišnjeg rada priredio je seriju s, dakako, digitalno uređenom i očišćenom slikom, čiji trailer već možete pogledati na internetu. Nakon sjajnih dokumentaraca Martina Scorsesea o Bobu Dylanu i Georgeu Harrisonu, Beatlesi su za svog kuratora dobili “gospodara prstenova” Petera Jacksona, kojemu je masa zanimljivih videomaterijala predstavljala bazen iz kojega je mogao zagrabiti koliko je htio. Problematičan tijek objave originalnog filma i albuma Beatlesa razlogom je što su u arhivima ostali mnogi sati filmske vrpce koji će sada taktikom “naknadne pameti” zasluženo biti objavljeni. Znamo li da se radi o snimkama članova Beatlesa koji u tonskom studiju opušteno razgovaraju i prosviravaju pjesme za (tada) novi album, jasno je da Jackson jednostavno ne može pogriješiti “montažom” Lennona, McCartneya, Harrisona i Starra koji su sami po sebi zahvalan materijal, pogotovo kad su bili mladi i puni elana, doskočica i sjajne glazbe.

No, album i film Beatlesa “Let it Be” zamalo je ostao nerealiziran projekt i jedan od legendarnih “izgubljenih” albuma povijesti rocka. Originalni album iz svibnja 1970. godine zapravo je bio prerađena i poprilično izmijenjena, da ne velimo, upropaštena verzija izvornika koji su Beatlesi snimili još početkom 1969. Beatlesi su se zapravo razišli puno prije nego što je objavljen “Let It Be”, koji je producent Phil Spector u Los Angelesu doradio naknadnim nasnimavanjem orkestracija i promijenjenim izborom pjesama i razgovora članova grupe u studiju, spram onoga što je predstavljao već završen i superioran album “Get Back” planiran za objavljivanje početkom 1969.

Podsjetimo se zašto su Beatlesi s “Get Back” filmom i albumom krenuli baš u tom smjeru: dvostruki “Bijeli” album na dva vinila s grafički čistom bijelom omotnicom donio je 1968. namjerni povratak korijenima i svirci uživo u tonskom studiju, kao kontrast prema nadosnimavanju i kolažiranju ambicioznog “Sgt. Peppera” prethodne godine. Početkom 1969. u londonskim studijima još se više krenuli u tom smjeru snimajući uživo pjesme za planirani album “Get Back” kao posvetu počecima rada grupe. Za omotnicu albuma snimljena je i legendarna fotografija, na istom mjestu i u istoj pozi kao na naslovnici prvog albuma “Please Please Me” iz 1963., samo s dugokosim Beatlesima, na stubama u istoj londonskoj zgradi diskografske kuće EMI.

No, već odabrani i snimljeni materijali koje je priredio sjajni snimatelj Glyn Johns stavljeni su na stranu i poslije poslani na novi miks Philu Spectoru. Spector je potpuno promijenio početnu koncepciju albuma, što je bila najveća pogrešna odluka u cijeloj diskografskoj karijeri Beatlesa, a spomenuta fotografija iskorištena je tek poslije za naslovnice “crvene” i “plave” kompilacije Beatlesa iz 1973.

Stavivši tada projekt “Get Back/Let It Be” na čekanje, članovi Beatlesa u međuvremenu su u furioznom stvaralačkom ritmu dovršili i u rujnu 1969. objavili fascinantan album “Abbey Road”. Zadnji put sva četvorica bila su zajedno u studiju 18. kolovoza 1969. kad su snimili zadnju pjesmu albuma, proročanskog naslova “The End”. Uglavnom, Beatlesi su se već odavno raspali kad je vijest službeno proglašena u proljeće 1970. Upravo tada pojavio se album “Let It Be”, skupa s naširoko reklamiranim i uspješnim filmom za koji su jedini put osvojili Oscar za filmsku glazbu. Tada neiskorišteni materijali temelj je trodijelnog dokumentarca Petera Jackosona, a s obzirom na kvalitetu onoga što mu je stajalo na raspolaganju, i manje sposoban “montažer” teško bi mogao pogriješiti. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije