Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Filmske mutacije

Šesti festival nevidljivog filma u riječkom Art-kinu Croatia

Scena iz filma Warholove Probne snimke
arhiva VL
14.12.2012.
u 11:28

Ovogodišnji naslov Slika katarze vraća nas novim filmskim počecima kroz radove i izlaganja Pedra Coste i Martina Arnolda, koji poput izumitelja i magičara, ‘Lumièrea i Mélièsa’, iskupljuju fizičku i umjetničku stvarnost suvremenog filma

Šesti festival nevidljivog filma stiže u riječko Art-kino Croatia. Na programu je od 17. do 20. prosinca, a iz kina poručuju da je ulaz na sve projekcije slobodan.

– Kada je propala filmska katarza?  – pitanje je pod kojim Filmske mutacije: šesti festival nevidljivog filma prikazuje 15 filmova u Art-kinu Croatia. Ovogodišnji naslov Slika katarze vraća nas novim filmskim počecima kroz radove i izlaganja Pedra Coste i Martina Arnolda, koji poput izumitelja i magičara, "Lumièrea i Mélièsa", iskupljuju fizičku i umjetničku stvarnost suvremenog filma. U sklopu bogatog filmskog programa u Art-kinu Croatia hrabro uđite u holivudski igrani i animirani kinonapadaj Martina Arnolda, koji će predstaviti svoje filmove, približite se zatvorenim vratima Pedra Coste u predgrađu Lisabona u domovima imigranata sa zelenortskog otočja i otkrijte fotogenij glumice i pjevačice Jeanne Balibar te Warholovih probnih snimaka.

Kao posvetu slavnom japanskom autoru i prijatelju koji je bio u fokusu drugog izdanja Filmskih mutacija 2008. najavljujemo jedan od posljednjih filmova Kôjia Wakamatsua – 25. 11. Dan kada je Mishima odabrao svoju sudbinu o kontroverzom piscu Yukio Mishimi.

Warholove Probne snimke (Screen Tests) nude razotkrivajuće portrete stotina različitih ličnosti, snimljeni između 1964. i 1966. Snimane osobe su bile stalni posjetitelji scene Factoryja i novi članovi – poznati i anonimni. Rečeno im je da poziraju kako bi ih "spremila" Warholova nepomična 16mm Bolex kamera na nijemu, crno-bijelu rolu filma. Svaka probna snimka bila je točno iste duljine, trajala je kao i rola filma, malo manje od tri minute, a konačni filmovi projicirali su se usporeno tako da je svaki trajao oko četiri minute. Za prikazivanje, Warhol je spojio Screen Tests u sekvencu koja je izazivala gotovo hipnotički osjećaj “koji bi mogao pomoći gledateljima da se bolje upoznaju sami sa sobom”, prema riječima Andyja Warhola. Rola broj 18 donosi 40-minutni program Warholovih snimki u crno-bijeloj tehnici na 16 milimetarskoj traci...

Atrakcija programa o filmskoj katarzi je zvučna slika japanskog nijemog filma: spoj rane komične anime o hajci na Tengue (duhove ljudi koji su podlegli taštini i aroganciji) i akcijske melodrame s približavajućim krupnim planovima o tragičnom anti-junaku, "štakoru" Jirokichiju, pljačkašu bogataških domova. Ovaj dvostruki program moći ćete slušati uz izvedbu japanskog pripovjedača Benshija Ichira Kataoke, majstora scenskog glasa izvan filma te glazbenu pratnju glazbenika Damira Price Kafke (uz film Tengu hajka), dok će glazbu za igrani film o Jirokichiju izvoditi pijanistica Mia Elezović i violončelist Johannes Nauber. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije