Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivo Pogorelić u Lisinskom
Povratak na članak

Savršena paška čipka vrhunskog pijanizma satkana od mjesečine

Ivo Pogorelić ponovno je napunio dvoranu Lisinski, a publika ga je ispratila stojećim ovacijama

Komentari 1

TO
TORQUEMADA
08:20 20.09.2022.

Da, uvijek mi je bilo fascinantno kako epigoni ruske škole pijanizma postižu nevjerojatnu raznolikost u primjeni boje na mehaničkom glazbalu, a klavir upravo to jest. Jedno je utjecati na svoj ton na glazbalima poput violine ili trube, no to je posve različito na glasoviru. Uvjerio sam se u to puno puta slušajući ruske, bugarske i nekoć sovjetske izvođače različitih nacionalnosti s područja te najveće, nekoć još veće države. Imao sam sreću i razgovarati s nekima od njih, čudnovato je to koliko je to specifičan pristup pedagogiji sviranja, kao i njegovanje jedne posebne politike emotivnog bojanja ponad perfekcionističke tehničke spreme. Zanimljiva su i njihova tumačenja baroknih djela, kojim dionicama oni pridaju kakvu ulogu i što time ispada konačni slušni rezultat. To je razlika poput one u tumačenju Mahlerovih simfonija u koje se možemo uvjeriti analizirajući snimke Mahlerova učenika i glasovitog dirigenta Furtwanglera i suvremenih top izdanja današnjih dirigentskih zvijezda Rattlea ili Simonova, kao da su različite skladbe u pitanju; posve druge dionice su istaknute kao važne u gustoj partituri što vrvi isprepletenom glazbenom građom. Pogorelić je među posljednjim globalnim zvijezdama tog čvrstog i promišljenog sviranja za kojim žudi cijeli svijet, koji se ipak okreće novoj estradizaciji virtuoznog pijanizma i spektaklu brzine i izvanjske fascinacije kakvu primjerice promiču azijski svirači. Tome trendu priklonit će se i neki novi baštinici ruske škole sviranja...

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.