Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dodijeljene i nagrade

Sarajevo film festival počeo je tragedijom, a završio skandalom

Sarajevo Film Festival
21.08.2023.
u 10:36

U Sarajevu su slavili i Hrvati: hibridni dokumentarac "Valerija" koji se događa u svijetu bez muškaraca, a čiju režiju potpisuje Sara Jurinčić, proglašen je najboljim kratkim dokumentarnim filmom, a u kategoriji studentskog filma posebno priznanje žirija dobila je "Niska trava" redatelja Davida Gaše

S danom zakašnjenja u subotu je završen Sarajevo film festival, na kojem je prikazano čak 235 filmova i televizijskih serija iz 59 država u okviru 20 programa, a njih 49 natjecalo se za nagrade. Najveći pobjednik festivala gruzijski je dugometražni film "Kos, kos, kupina" redateljice Elene Naveriani, a za ulogu u tom filmu naslov najbolje glumice ponijela je Ekaterine Chavleshivili.

Jovan Ginić dobio je nagradu za najboljeg glumca u filmu "Izgubljena zemlja" u kojemu je Hrvatska sudjelovala kao manjinski koproducent, a najboljim redateljem proglašen je Ukrajinac Filip Sotničenko za film "La Palisiada".

U Sarajevu su slavili i Hrvati: hibridni dokumentarac "Valerija" koji se događa u svijetu bez muškaraca, a čiju režiju potpisuje Sara Jurinčić, proglašen je najboljim kratkim dokumentarnim filmom, a u kategoriji studentskog filma posebno priznanje žirija dobila je "Niska trava" redatelja Davida Gaše. Općenito, ovo je bila godina trijumfa mladih autora u svim festivalskim kategorijama.

Iako prikazan izvan konkurencije, jer njegov glumac Zlatko Burić ujedno je bio i član žirija, velik trijumf u Sarajevu ostvario je i naš redatelj Pavo Marinković s emigrantskom humornom dramom "Bosanski lonac" koji je već na početku festivala rasprodao šest kinodvorana!

Među najvećim atrakcijama festivala koji je narastao izvan svih očekivanih proporcija bila je fenomenalna povijesna drama s elementima humora "Čuvari formule" Dragana Bjelogrlića o ozračenim jugoslavenskim znanstvenicima čija je nesreća dovela do otkrića medicinskog tretmana presađivanjem koštane srži, a koji će sigurno biti jedan od najvećih regionalnih kinohitova u mjesecima koji dolaze.

Osim prepunih kina i brojnih zvijezda na crvenom tepihu (a bilo bi ih i više da nema hollywoodskih štrajkova!), ovogodišnje izdanje Sarajeva nije prošlo bez skandala. Nevolje su počele već prve večeri, kada organizatori još nisu bili svjesni svih detalja vezanih uz trostruko ubojstvo u Gradačcu, zbog čega je u noći tragedije Sarajevom odjekivao vatromet. Zbog dana žalosti festival je nekoliko dana poslije ipak otkazao sve svoje projekcije pase program neplanirano protegnuo i na subotu.

Dan bez projekcija bio je nažalost ispunjen nesmiljenom političkom debatom o predstavljanju filma "Heroji Halijarda" u jednom od industrijskih programa, što će se kao festivalska mrlja vjerojatno izvlačiti kad god politici bude odgovaralo. Direktor Jovan Marjanović i njegova ekipa sada imaju godinu dana da pronađu način da to ne zagadi iduće, trideseto izdanje najvećeg regionalnog filmskog festivala, kao i da promijene dojam da se festival otuđio od građana, što se često čulo na sarajevskim ulicama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije