Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Aukcija

Samo 650 dolara za Aristotelovu knjigu o seksu?

aukcija, Aristotelov priručnik o seksu
arhiva VL
12.01.2013.
u 12:46

Zabavlja Aristotelu pripisano uvjerenje da su testisi samo utezi, da se sjeme proizvodi iz krvi putem tjelesne topline, a najkvalitetniji materijal dolazi iz područja oko očiju

Knjiga u kojoj piše kako se može dogoditi da se djeca začeta u grijehu mogu roditi pokrivena dlakom ili kao sijamski blizanci, nudi se kao senzacija na aukciji kuće Lyon and Turnbull u Edinburghu, između 13. i 15. ili 16. siječnja. Objavljena je 1684. i pripisana grčkom filozofu Aristotelu, što je i najveća senzacija aukcije. Riječ je o priručniku o spolnosti i trudnoći, u kojem su zastupljeni i drugi autori poput fizičara, botaničara i astrologa Nicholasa Culpeppera kao i srednjovjekovnoga teologa Alberta Magnusa.

No ni najjači autoriteti toga doba nisu uspjeli knjigu spasiti od zabrane, pa nije bila u optjecaju od sredine 18. stoljeća sve do 1961. godine! U međuvremenu je zaboravljen i pravi autor knjige koja je u brojnim izdanjima prije zabrane dobila Aristotela kao autora, i to s naznakom “Master Piece”. Na dražbu ide 25. izdanje. Kritičari kažu da je zabavna, jer se danas zna kako stvari stoje (sa školskim zdravstvenim odgojem ili bez njega i polemike koja se zbog njega vodi srednjovjekovnim žarom). Zabavlja Aristotelu pripisano uvjerenje da su testisi samo utezi, da se sjeme proizvodi iz krvi putem tjelesne topline, a najkvalitetniji materijal dolazi iz područja oko očiju! Isprva se savjetovalo da i žena za bolje začeće treba uživati u seksu, no kad se ustanovilo da začeće ne ovisi o tome, taj je naputak iščezao... Aukcionari se nadaju zaradi od 650 dolara.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije