Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Umjetničko otvorenje hrvatskog nastupa održano je u Muzeju suvremene umjetnosti

Sajam knjiga u Leipzigu: Nije bitno odakle dolaziš, nego je bitno kako pišeš

Karizmatični Livio Morosin i njegov sastav izazvali su veliku pozornost pažljive i susretljive njemačke publike
import
14.03.2008.
u 17:01

Nije pitanje odakle dolaziš, nego kako pišeš. A po tome je hrvatska literatura velika, rekao je koruški nakladnik Lojze Wieser u Muzeju suvremene umjetnosti u Leipzigu recitirajući Tina Ujevića, ali i Mihalićevu pjesmu “Manduševac”.

Impresivno o Krleži
U Muzeju s murtićevski oslikanim zidovima održano je umjetničko otvorenje hrvatskog nastupa u Leipzigu, bez političara koji su se žurno vratili u Zagreb gdje imaju važnijeg posla, npr. sastanak ministara kulture jugoistočne Europe. No, program je strpljivo pratio direktor sajma Oliver Zille.

Osim što je njemački ugledni slavist Reinhard Lauer održao impresivno predavanje o Miroslavu Krleži, kakvo ne bi bilo loše ponoviti i u Hrvatskoj, dojmu kvalitete osobito su pridonijeli glazbenici iz Istre predvođeni karizmatičnim Liviom Morosinom. Morosin, vrstan instrumentalist, i Dario Marušić, istraživač glazbe, Anica Franjul na klavijaturama i Mauro Giorgi izvodili su pjesme s albuma “Orihi, orihi” koji su snimili s Radom Šerbedžijom.

Boemska atmosfera
Glumac im nimalo nije nedostajao premda bi i njegov nastup u Leipzigu (naročito s kazivanjem poezije) sasvim sigurno izvazvao veliku pozornost krajnje pažljive i susretljive njemačke publike.

U boemsku su se atmosferu uklopile i pjesnikinja i fotografkinja Andriana Škunca koja je u Leipzig dovela “pola Novalje”, ali i portrete pisaca te napose fotografije Paga. “Ne trebate ići na Mars, dođite na Pag koji je bijel poput sipine kosti”, poručila je  nastupajući zajedno uz njemačku spisateljicu hrvatskih korijena Maricu Bodrožić koja je u Njemačkoj već stekla svoju literarnu poziciju.

I dok nam njemački Hrvati tvrde da o Hrvatskoj u toj zemlji još uvijek postoji puno predrasuda (imamo status zemlje za ljetni odmor i tu je priči kraj), dotle Hrvatska nastupom u Leipzigu dokazuje istinski, a ne samo glumljeni kozmopolitizam.

Tako je, ZERP-u unatoč, glavni nakladnik hrvatskog nastupa u Leipzigu koruški Slovenac Wieser, a nakon profesora Lauera u Muzeju suvremene umjetnosti u elitnom terminu uz gitarista Darka Jurkovića predstavila se talijanska pjesnikinja iz Rijeke (i ravnateljica tamošnje Talijanske drame) Laura Marchig izvevši plesno-recitatorski performans isključivo na talijanskom jeziku!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije